ZALOGUJ SIĘ

Tłumaczenie

14 lat temu
Proszę o korektę zdania:

I hope you get well, but if you drop me a massage I would be glad.
O
OKB

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Chyba chodziło Ci o 'drop me a message' , literówka tylko, poza tym zdanie jest jak najbardziej okej;) Zastanawiała mnie tylko ta końcówka, ale po 'hope' chyba nie możemy napisać 'will'..
Marzyciel
Marzyciel - Chociaż poprawniej by było: "I hope you get well, but if you dropped me a message I would be glad." bo to II conditional....
- 14 lat temu

Dzięki, ubawiło mnie, że w angielskim jest taka niewielka różnica między wiadomością a masażem.
To na marginesie; zdanie, które napisałam to SMS (lubię pisać po ang. bo jest szybciej, a poza tym ćwiczę język)i chyba faktycznie poprawniej jest z II cond., ale myslę że nikt by tak nie pisał. Może wypowie nam się e.tutor.
O
OKB

Najlepiej użyć pierwszego cond. - "but if you drop me a message, I will be glad" - to zdanie odnosi się do przyszłości, warunki są możliwe do spełnienia, więc 2. cond. nie jest tu najlepszym rozwiązaniem - ten bowiem odnosi się do gdybania, sytuacji mało prawdopodobnych, a przecież jest możliwe, że osoba do której piszemy, odpisze i da znać jak zdrowie.
Poza tym konieczny jest przecinek przed spójnikiem "but", kiedy wprowadzamy nim nowe zdanie składowe.

@ Marzyciel - Tak, dlatego napisałam, że 1.cond. jest najlepszym rozwiązaniem - nie jest bowiem jedynym. Myślę jednak, że w tym przypadku nie trzeba kłaść tak dużego nacisku na grzeczność - 2. cond., choć poprawny, nie jest najlepszym rozwiązaniem. To taka sama różnica jak między zdaniami "Będzie mi miło, jeśli mi pomożesz" a "Byłoby mi miło, gdybyś mi pomógł".
e.lukasiewicz
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Marzyciel - II trybu warunkowego używamy także do "wyrażania sugestii, próśb lub opinii w celu uczynienia ich bardziej uprzejmymi. W tego typu zdaniach spełnienie warunku uważamy oczywiście za możliwe." np.
It would be nice if you helped me a little.

- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
Marzyciel - Rzeczywiście racja ;) - 14 lat temu