ZALOGUJ SIĘ

Beletrystyka poziom B2 - czyli co da się przeczytać.

zmodyfikowany: 12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
B2 jak dla mnie to taki poziom, że niby coś się umie i chciałoby się już móc trochę poczytać dla przyjemności, ale jak się źle wybierze książkę to więcej czyta się słownik niż samą książkę. Trzeba więc dobrać sobie książkę z "rozsądnym słownictwem". Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie i może się podzielić to byłbym wdzięczny.
Poniżej moje typy (już przeczytane)

Nie wiem czemu są to przeważnie tłumaczenia z innych języków, więc może wydania też są ważne

Paulo Coelho - Veronika Decides to Die - książka napisana dość prostym językiem. Oczywiście po którejś z kolei książce tego autora można mieć dość jego mądrości życiowych, ale dla mnie ok.

George Orwell - Animal Farm - to chyb znają wszyscy. Z przyjemnością wróciłem do tego po latach (ło matko czytałem to dwadzieścia lat temu). Dużo słownictwa rolniczego jeśli kogoś to kręci ;)

Carlos Ruiz Zafón - Prince of Mist - chyba pierwsza i jak dla mnie najgorsza książka tego autora, ale słownictwo do przebrnięcia. Późniejsze książki niestety są dla mnie dużo trudniejsze

Stieg Larsson - Millennium - kobyła nie wiele wieczorów
sofronov

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 7

Jestem na niższym poziomie, więc dla Ciebie to powinna być łatwizna. Sherlock Holmes. :)
Otus

Dzięki - The Hound Of The Baskervilles - będzie następną moją pozycją
sofronov

Polecam książki do nauki angielskiego wydawnictwa Telbit. Są po angielsku, a po każdym rozdziale objaśnienia, omawiane jakieś zagadnienie gramatyczne i ćwiczenia. Właśnie Sherlock Holmes jest w tym wydawnictwie.
armez

Jeżeli powyższe nadal są zbyt trudne to proponuję zacząć od bajek a później np. harry potter - też jest prostym językiem.
nareszcie

a ja z kolei proszę Was o podanie mi namiarów na księgarnię internetową,gdzie mogłabym śćiągnąc w formacie mp3 współczesną literaturę w języku angielskim.Wszędzie dostępne są audiobooki w formacie mp3 pochodzące z zamierzchłej przeszłości i te są darmowe.Zdaję sobie sprawę,że nowa literatura jest odpłatna - i jestem zdecydowana zapłacić- ale nie wiem komu i gdzie.
Mam zamiar "pozmagać" się trochę z rozumieniem współczesnej literatury - słuchając jej,bez zaglądania do tekstu.
zorija
sofronov - Kiedyś kupowałem w American Bookstore, ale to była płytka. W W-wie jest kilka punktów więc nie ma problemu z odbiorem. Może na Amazonie? Chociaż tam też chyba wersje na płycie. - 12 lat temu
zorija - udało mi się znależć księgarnię,mają tam zarówno książki jak i audiobooki - i to w dużym wyborze ceny bardzo zróżnicowane,niektóre są wręcz porażające ,ale może warto się skusić- mają tam dużo książek dla dzieci i nastolatków- i te zapewne są łatwiejsze.Podaję link - może komuś się przyda http://www.bookcity.pl/hp - 12 lat temu

w tym problem- płyta w formacie mp3 może być -zawsze można ją przegrać - ale chodzi o to,że nie chcę kupować poprzez zagraniczne księgarnie - tam można płacić tylko kartą "online" a ja jakoś tego trochę się obawiam -poza tym te kursy walut ...
sprawdzę jeszcze Bookstore- ale z tego co się zorientowałam- nie będę miałą gdzie odebrać książki.
bardzo dziękuję za informacje
zorija

A PayPal? W wielu miejscach można tak płacić, a wcale nie trzeba wiązać konta z kartą. Można po prostu robić przelewy na konto PayPala
W
Wiedzma_z_Gor
sofronov - Pay Pal na amazonie nie działa. Ja używam prepaidowej karty kredytowej - 12 lat temu