Bilberry |
lamia_wroc |
Bilberry - co do polskich książek, znalazłem w bibliotece w Leicester Sapkowskiego, pierwszy zbiór opowiadań po angielsku, wyporzyczyłem sobie aby porównać i moje dzieciaki przeczytały - do czego to dochodzi, moje dzieci czytają polskich autorów po angielsku :P
co do innych w sf Lem z Solaris jest uważany za klasykę, a poza tym chyba niewiele - 13 lat temu |
+7 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
paulina2701 |
Bilberry - najważniejsze to wybrać coś co się lubi, bo wtedy chętnie się czyta
dodatkowa motywacja, gdy nie ma tego po polsku - 13 lat temu |
+7 |
Agatarnow |
Bilberry - od oryginału czy takiego skrótu dla uczących się?
ja dużo takich skrótów przeczytałem, całą klasykę angielską jak Jane Austin przeczytałem w takich skrótach i teraz się zastanawiam ,czy mogę to traktować jako przeczytane :P - 13 lat temu |
+6 |
lamia_wroc - albo Oxford albo inne z tych "językowych" wydawnictw wydaje książki (właśnie takie klasyczne jak Holmes) i różnicuje książki ze względu na poziom językowy. :) świetne, by się nie zniechęcić przez przypadek na początek
-
13 lat temu
|
+3 |
rzuff_3 - no wlasnie :) ja przeczytalam skrot 'Emmy'... no i 'Dr Zhivago', '1984' i zbrodnie Dostojewskiego... nigdy ich nie czytalam po polsku :O
-
13 lat temu
|
+2 |
Ewa_G1967 |
DAD - Hmm... takie nie brałem pod uwagę. SŁucham audiobookow, nie czytam jeszcze książek. No ale pomysł słuchania z jednoczesnym czytaniem ksiazki... no, no. Podoba mi sie taki pomysł :)
-
13 lat temu
|
+2 |
lamia_wroc - fakt, lubię czasem słuchając audiobooka widzieć text :) :) chwilami jestem pod wrażeniem, że TO akurat słowo tak powinno się wymawiać :)
-
13 lat temu
|
+2 |
Bilberry - w UK są w bibliotekach książki dla dzieci i dorosłych, gdzie książka zawiera kasetę albo CD - korzystałem z tego wiele razy
te książki dla dorosłych to pisane bardzo prostym językiem książki dla dorosłych Anglików, którzy są analfabetami - 13 lat temu |
+3 |
Ewa_G1967 - Czy w Polsce sa gdzies jakies biblioteki z obcojęzycznymi książkami i audiobookami do wypozyczenia. Piotrze UK to nie RP;)))
-
13 lat temu
|
+1 |
Bilberry - dużo książek do słuchania można znaleźć na http://englishtips.org/
jest tam też sporo materiałów do nauki - 13 lat temu |
+3 |
bird |
paulina2701 - Dzięki, jak tylko będę we Wrocławiu, bo ja tam "tylko" studiowałam :)
W literaturę bocianią zaopatrywałam się na http://www.przyrodnicze.pl/ Można tam znaleźć zarówno pozycje po polsku jak i po angielsku :) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - też w początkach nauki korzystałem z takich książek
np. komiksy o polskich królach były robione w ten sposób, że każdy dymek był w dwu językach (były wersje polsko-angielskie, polsko-niemieckie), to fajny sposób nauki - 13 lat temu |
+5 |
lamia_wroc - mnie by korciło by podglądać i iść na łatwiznę :) ale pomysł na serio swietny
- 13 lat temu |
+2 |
bird - Tak, jestem wrocławianką od pierwszego wrzasku o brzasku :)
PS. Nie zauważyłam Twojego pytania... - 12 lat temu |
+1 |
rzuff_3 |
rzuff_3 - jak dla mnie poczatek ksiazki jest wyjatkowo zaskakujacy i wciagajacy... jak zaczelam tak juz nie moglam przestac :) do ostatniej karki... slowa :)
jesli chodzi o postacie to King jest mistrzem tworzenia swirow :P - 13 lat temu |
+1 |
T | tyranna |
Bilberry - Słucham teraz najnowszej książki Kinga 11/22/63. Fabuła niby prosta, gość przenosi się w czasie aby zapobiec zamachowi na Kenediego. Ale przeszłość nie lubi być zmieniana, co bohater będzie w stanie poświęcić dla osiągnięcia celu? Przesłuchałem gdzieś 1/4. Oprócz oczywistego wątku sensacyjnego książka to jakby opis podróży w przeszłość USA. Wszystko jest tańsze, smaczniejsze, ale są też ciemne strony, np. rasizm. Polecam, szczególnie w oryginale ;)
-
13 lat temu
|
+3 |
mniszka |
Ewa_G1967 - A na jakim poziomie jesteś?? Zaczynasz przygode z j ang czy znasz coś więcej?
Jeśli zaczynasz od zera proponuję czytać tylko się nie śmiej książeczki dla dzieci są bardzo proste. Jesli coś więcej to proponuje książeczki z pierwszego poziomu dla Elementary. Pochwal się swoja wiedza to spróbujemy Ci cos doradzić!! - 13 lat temu |
0 |
mniszka - Mój poziom to B1. Przeglądałam ostatnio "The Lord of the rings" i w ostateczności rozumiem tekst, ale to chyba tylko dlatego, że czytałam wcześniej tę książkę w j.polskim. Chciałabym czytać sobie coś podczas podróży komunikacją miejską, żeby nie marnować czasu patrząc się po prostu w okno ;)
- 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - ja ostatnio czytałem słuchałem 7 części książki Tomorrow (Jutor), polecam wprawdzie książka zawierała sporo nieznanego mi słownictwa, to jednak wciągnęła mnie na tyle, że przeczytałem do końca
I właśnie to jest najważniejsze. Książka może być trudna albo łatwa, ale ważne jest czy tobie się podoba. Nawet trudną książkę chętnie się czyta gdy zainteresuje. Dodatkową motywacją może być to, że książka jest niedostępna po polsku. Z serii Jutro wydano dopiero 4 części. - 13 lat temu |
+4 |
K | Kardamon |
paulina2701 - Trzeba czytać to, co się lubi, bo inaczej to się tylko zniechęcić można.
-
13 lat temu
|
+2 |
izolda666 - Respect za to, że "zaczynalałaś" od "Dumy i uprzedzenia":-) Jak lubisz ten gatunek to polecam "Wuthering Heights", "Tess d'urbervilles", "Rebecce" Daphne du Maurier czy "Great Gatsby".
-
12 lat temu
|
+3 |
Kardamon - Najczęściej czytam to, co mogę kupić okazyjnie, ale chyba spróbuję upolować "Jane Eyre". Obecnie mało czytam po angielsku (brak czasu), ale w sierpniu planuję to zmienić, choć trochę.
-
12 lat temu
|
+2 |
TLK |
Bilberry - ja robię to samo
ściągasz iTunes i uruchamiasz, wchodzisz do sklepu (iTunes Store), w wyszukiwarce wpisujesz np. BBC i naciskasz enter, zaznaczasz, że interesują cię tylko podcasty i wybierasz interesujący cię poprzez kliknięcie Subscribe albo wchodzisz na stronę podcastu http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/6min i klikasz np. na iTunes, żeby zrobić subskrypcję - 13 lat temu |
+4 |
R | radmar2 |
radmar2 - BTW. ukazała się następna książka z tej serii: "Sherlock Holmes i Pies Baskervilleów z angielskim". Tylko radzę poszukać na allegro, cena około 10 zł mniejsza niż na stronie wydawnictwa.
- 12 lat temu |
+1 |
izolda666 - Właśnie miałam się spytać czy ktoś czytał którąś z książek Przygody... z angielskim wydawnictwa Telbit. Dzięki za info radmar2 i Ewa_G1967. Zastanawiałam się czy sobie jednej z nich sprawić. Skoro są unabridged to mogę się pokusić.
-
12 lat temu
|
+2 |
radmar2 - Izolda666:
Cóż, ja do tej pory przeczytałem Sherlocka Holmesa (pierwszą część, tą z psem właśnie dzisiaj zamówiłem na allegro), Hucka Finna, Tomka Sawyera (nie ma w ofercie wydawnictwa, ale można za darmo ściągnąć ebooka np. z amazon.com, zresztą Huck też jest dostępny w amazonie bezpłatnie). - 12 lat temu |
+2 |
radmar2 - [c.d.]
Książki są w zasadzie normalne, z tym, że na marginesach masz wyjaśnione trudniejsze słowa, czy też jakieś uwagi na temat tła powieści. Po każdym rozdziale masz test sprawdzający zrozumienie tekstu i np. coś z gramatyki, czy też jakieś ćwiczenia, krzyżówkę. Książki bardzo fajne. Zdecydowanie polecam. :) - 12 lat temu |
+2 |
radmar2 - izolda666: Tak około B2, może C1. Wyślij do mnie na priv e-maila to wyślę Ci zdjęcia kilku stron.
-
12 lat temu
|
+2 |
TLK |
Ewa_G1967 |
mniszka - Ja bym powiedziała, że The Lord of the Rings to poziom B2. najlepiej przejrzeć sobie jakiegoś ebooka w sieci i samemu zobaczyć
-
13 lat temu
|
+2 |
izolda666 - Z czy ktoś czytał może Narnie w oryginale? Jak wrażenia? Chciałabym się kiedyś w końcu za nie (chronicles) zabrać :-)
-
12 lat temu
|
+2 |
Bilberry - ja czytałem Narnię w oryginale, szczególnie podobał mi się The Horse and His Boy
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
+3 |
mniszka |
radmar2 - Z tego co wiem to chciałaś coś do czytania w oryginale. Nie mam nic do tych książek - sam bardzo je lubię, ale jednak są to teksty uproszczone. A np. FCE wymaga zrozumienia tekstów oryginalnych. Tak więc zdecyduj się co Cię interesuje - oryginalne teksty, czy teksty uproszczone dla uczących się angielskiego. :)
-
13 lat temu
|
+1 |
mniszka - Na początek poczytam (a właściwie posłucham) książek z Macmillan Readers, w tym czasie powiększę trochę swój zasób słów, a później przerzucę się na książki w oryginale, pierwszą będzie "Journey to the centre of the Earth", którą sobie ostatnio kupiłam, chyba że znajdę jeszcze jakąś łatwiejszą.
-
13 lat temu
|
+1 |
Ewa_G1967 - Bardzo dobrze że znalazłas coś dla siebie ale radmar ma racje szybko "przesiadaj" się na te oryginalne a nie uproszczone;)))
-
13 lat temu
|
+1 |
mniszka - Minęły 2 lata od mojego postu i teraz już czytam książki wyłącznie w oryginale: the Hobbit, the Nature of Consciousness, Daily life in Greece at the time of Pericles. Właśnie zamówiłam The History of Great Britain :)
-
11 lat temu
zmieniany: 11 lat temu
|
+1 |
I | izolda666 |
Bilberry - ja to samo, czytałem uproszczenia klasyków, a potem uczyłem się na książce
How to Train Your Parents, by Pete Johnson gdy moje dzieci przyjechały do UK one też się na nie uczyły świetna rzecz masz książkę i płytę z nagraniem - 12 lat temu |
+5 |
mejlka - Zastanawiam się czy też tak macie. Kiedy czytacie literaturę napisaną przez rodowitych Brytyjczyków/Amerykanów nie sprawia wam ona większych trudności. Jednak przerzucając się na książki tłumaczone na angielski lub napisane przez osoby, dla których angielski nie jest pierwszym językiem, zaczyna się robić trudniej. Wydaję się mi, że oni są bardziej elokwentni.
-
12 lat temu
|
+1 |
Bilberry - Jednym z najbardziej elokwentnych ludzi był Winston Churchill, który napisał między innymi A History of the English-Speaking Peoples.
Churchill był dziennikarzem i człowiekiem, który miał podobno największy zasób słów. Nie znaczy, że go za każdym razem używał. Angielski ma to do siebie, że wiele rzeczy da się wyrazić różnymi słowami, te staroangielskie są tymi najkrótszymi i świetnie się nadają do przemawiania (szczególnie do prostych ludzi). - 12 lat temu |
+5 |
Bilberry |
marc |
paulina2701 - Nigdy bym nie pomyślała, że w takich miejscach można znaleźć książki i wygląda na to, że ceny są lepsze niż w antykwariatach :)
-
12 lat temu
|
+4 |
Kardamon - O tak, ceny tam zdecydowanie są lepsze, tyle że ja miałam po 12 złotych za kilo i już w tym miejscu nie ma; nowego tymczasem nie znalazłam.
-
12 lat temu
|
+2 |
kingamusic |
Kardamon - Z Harrym Potterem nie miałam żadnego problemu - szybko i łatwo to się czytało. "Sense and Sensibility" to "Romantyczna i rozważna" Austen. Jeśli chodzi o "The count of Monte Christo by Alexandre Dumas", powieść różni się od filmu, przynajmniej ta wersja, którą ja oglądałam.
Przede wszystkim trzeba wybierać to, co najbardziej Cię interesuje. - 12 lat temu |
+2 |
kingamusic |
sunset_station - Właśnie chciałem to poruszyć, bo zdziwiła mnie czyjaś wypowiedź: "nauczyć mózg ignorowania wielu niezrozumiałych słów, z zachowaniem rozumienia treści". Z kontekstu, owszem, można domyślić się dużo (czasem nie ma wyjścia), ale często można coś z interpretować błędnie. Po to mamy narzędzia (słownik, mowa), żeby weryfikować czy dobrze kogoś zrozumieliśmy. Ja potrafię czytać jedną stronę kilka godzin jeżeli trafię na trudny dla mnie tekst, jednocześnie dodając nowe wyrazy do powtórek, nawet całe zwroty i zdania jeżeli nie ma podobnych w eTutorowych przykładach. Jest to czasochłonne, ale odczuwam postep. Nie muszę się domyślać o co komuś chodzi, tylko tego kogoś zwyczajnie rozumiem.
-
12 lat temu
|
+1 |
Kardamon - Szybko przestałam tłumaczyć każde słowo, którego nie znam, bo wtedy to żadne czytanie, a co tłumaczenie tekstu, czyli marna przyjemność. Ostatnio w trakcie czytania przestałam sprawdzać nieznane mi słowa, robię to później, no chyba, że czytam e-booka, wtedy od razu dodaję do powtórek wybrane słowa albo pokrewne wrażenia, które mi się podobają lub chcę je znać. Przy skróconej i uproszczonej wersji zazwyczaj niewiele tego jest, przy zwykłej książce wybieram około stu słów. Wprawdzie nie potrafię przetłumaczyć bez słownika poszczególnych fragmentów, lecz rozumiem to, co czytam.
-
12 lat temu
|
+1 |
sunset_station - Może to zależy od poziomu zaawansowania. A może to już takie moje "przyzwyczajenie" - jak widzę/słyszę słowo, którego nie znam to nie odpuszczam tylko automatycznie sięgam do słownika, albo w czasie rozmowy po prostu pytam co oznacza.
-
12 lat temu
|
+1 |
S | sunset_station |
kingamusic - Robię wręcz identycznie! :-) Tzn takze nagrywam sobie powtórki, dzięki temu zapamiętuję kilka razy szybciej :-)
-
12 lat temu
|
+1 |
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2024 r.? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Odnośnie tych wykładów to możesz podzielić się linkiem;)) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
http://www.teach12.com
http://www.thegreatcourses.com/
ceny wprawdzie wysokie, ale naprawdę warto poruszają czasami trudne kwestie jak chociażby fizyka jądrowa, ale w taki sposób, że laik nie tylko zrozumie, ale i nie zanudzi się, a muzyczne wykłady prof. Greenberga są po prostu świetne
tych, co zanim zapłacą chcielby spróbować bezpłanie odsyłam do
http://www.wordhaven.net
gdzie nie tylko jest pełno wykładów, ale także ebooków - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
też duży wybór i całkowicie za darmo, są także wykłady w formie wideo - 13 lat temu
- 12 lat temu
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
ps. ma ktoś może konto na http://www.wordhaven.net ?? bez zaproszenia nie da się zarejestrować ;/ - 12 lat temu
jak już pisałem powyżej, jest to za darmo, a więc na pewno nielegalnie, tak więc aby pokazać docenianie dla pracy autora, warto po przesłuchaniu czy przeczytaniu kupić produkt, aby autor miał za co tworzyć następne (mam na myśli autora książki, czy wykładu) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
Co do darmowych wykładów to polecam te strony:
https://www.khanacademy.org/
http://ocw.mit.edu/index.htm - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
co do audiobooków to wszystko zależy od lektora, dobry lektor potrafi np. dobrze wymówić słowa, dobrze zaakcentować, a muzyka i efekty specjalne w audiobooku potrafią zbudować nastrój - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu