Ewa_G1967 |
A | agazerka |
Ewa_G1967 - Dostałam kiedyś taki podpis na zdjęciu od nativ z NZ
Me and you in... Więc jak to jest nie stawia się Me na początku zdania???? Mój lektor też coś wspominał o tym ale nie bardzo pamiętam. - 14 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
A | agazerka |
zaz2013 - Wbrew pozorom to właśnie native speakerzy używają I i me "niewłaściwie", czasami jest to nawet dopuszczalne w 'informal style', a wręcz - jak np. 'That's me' - uznawane za poprawne (tu wyrażenie 'That is I' jest dopuszczalne, ale uważane za hiperpoprawne).
Często stosuje się 'me' w podwójnym podmiocie: 'John and me', 'Me and the kids', ale raczej w mowie potocznej. W drugą stronę (też potocznie i może być uważane przez niektórych za błąd): 'Between you and I, it's not a good idea.' To tak dla wyjaśnienia, ale lepiej uczyć się poprawnych form :). - 11 lat temu |
+6 |
K | Kamila_Figiel |
S | simon8669 |
karol.k - Jest to poprawne w momencie, gdy używamy tego jako tzw. Adult Root Infinitive, czyli np.
"Me win that race? Impossible!" Czyli ogólnie w przypadku, gdy chcemy coś całkowicie zanegować czy wyrazić niemożliwość czegoś. Oczywiście jest to tylko jeden wąziutki zakres poprawnego użycia. - 11 lat temu |
+2 |
jacek811 |
Kazimierzm |
Dlaczego system traktuje moje odpowiedzi jako błędne?
Dlaczego "in" a nie "to" w zdaniu "Please put some water in the vase."
Prośba o wyjaśnienie kiedy występuję to be a kiedy DO lub does
"Be able to" w czasie Future Simple. Czy/czemu nie odmieniamy "be"?
If you do not stop make me sad I will have killed myself by soon
- 10 lat temu
Could you elaborate on this, please? Cause I can't grasp what you have in mind. - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu