ZALOGUJ SIĘ

Powtórki - jak poprawie oceniać znajomość słów/zdań.

4 dni temuostatnia aktywność: 3 dni temu
Często zdarza mi się, że rozpoczynając pracę z powtórkami, nie pamiętam jaka jest prawidłowa odpowiedź albo znam bardzo ogólny zarys odpowiedzi (na przykład że ma być słowo ale nie znam/nie pamiętam całego zdania). W takim przypadku oceniam, że swoją odpowiedź na "ŹLE". Następnie w tej samej sesji powtórek pojawia mi się ponownie zadanie, które wcześniej oceniłem na "ŹLE" natomiast teraz już wiem, jaka jest prawidłowa odpowiedź i bez błędnie albo z drobnym błędem (literówka albo brak a/an/the) odpowiadam.
Moje pytanie jest: czy w takim przypadku teraz powinienem ocenić moją odpowiedź na "ŚWIETNIE", czy z uwagi na to, że za pierwszym razem nie wiedziałem powinno być "ŚREDNIO"?

Jaka powina być poprawka taktyka oceny za drugim/trzecim razem?
Marakuk

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Algorytm przy ustalaniu następnej daty powtórki danego elementu bierze pod uwagę tylko pierwszą ocenę w danym dniu (w tym przypadku "ŻLE"). Wydaje mi się, że oceny przydzielane przy kolejnych powtórzeniach w danym dniu nie są brane pod uwagę. Przynajmniej do tej pory żaden z pracowników eTutor nie informował, że jest inaczej.
Ogólnie kwestie algorytmu to trochę taka "tajemnica przedsiębiorstwa", więc szczegółowych informacji raczej bym się nie spodziewał. Ma nam wystarczyć to, że elementy ocenione na "ŹLE" będą pojawiały się częściej/szybciej niż te ocenione na "ŚREDNIO", a te ocenione na "ŚWIETNIE" jeszcze rzadziej. Z moich obserwacji wynika, że nie zawsze się to zgadza, więc pewnie pod uwagę brane są jeszcze jakieś inne tajemne wskaźniki. Tak, czy inaczej, zawsze nowo dodany element przy pierwszej powtórce oceniam na "ŹLE", nawet jeśli pamiętam ("na świeżo") jego znaczenie, żeby za szybko mi nie zniknął z systemu powtórek.
darkobo
4 dni temuzmieniany: 4 dni temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.