![]() | Doriszon |
![]() | darkobo |
Doriszon - Aha! Czyli wcześniejsza akcja i rezultat w teraźniejszości. "Gdyby posprzątała kuchnie mogłaby wyjść z przyjaciółmi" "Mogłaby wyjść" może oznaczać, że mogłaby wyjść w przeszłości, ale równie dobrze, że mogłaby wyjść teraz. Myślałam, że mowa o przeszłości i rezultat też jest w przeszłości. Dzięki za wyjaśnienie!
-
2 tygodnie temu
|
+2 |
darkobo - W sumie, to tak jak piszesz też mogłoby być. Wówczas oznaczałoby to sytuację, w której nie posprzątała i (dlatego) nie wyszła z przyjaciółmi. Akcja zakończona w zamkniętej przeszłości.
Wersja z ćwiczenia też odnosi się do przeszłości, ale raczej rozumiana jako "Nie posprzątała, więc nie może pójść na spacer" (nie mogła i dalej nie może). Nie wiem jak to się fachowo nazywa, może okres warunkowy mieszany? - 2 tygodnie temu |
+1 |
darkobo - W ćwiczeniach/ powtórkach jest tak, że tylko jedna odpowiedź jest traktowana przez system jako prawidłowa, pomimo że inne też mogą być prawidłowe.
Pewnie akurat to zdanie zostało dodane do powtórek z ćwiczenia, w którym należało użyć czas Past Simple. Po sąsiedzku jest na Forum pytanie o zaliczanie odpowiedzi. Aktualnie korzystam z aplikacji, więc nie mogę go podlinkować, ale pewnie znajdziesz. - 2 tygodnie temu zmieniany: 2 tygodnie temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
RokSk Pracownik eTutor |
![]() | Doriszon |
londynwarszawianka - Mieszany okres warunkowy, czyli
‘mixed conditional’ = Past condition, present result. - 2 tygodnie temu |
+1 |
Tłumaczenie "I would be happy if she agreed to go out with me"
lekcja 15. She arrives at the end of the week.(Ona przyjeżdża pod koniec tygodnia.)