ZALOGUJ SIĘ

Poprawność zdania w powtórkach

2 tygodnie temuostatnia aktywność: 2 tygodnie temu
W moich powtórkach znajduje się zdanie do uzupełnienia: "If she had cleaned the kitchen, she could go out with her friends." Czy nie powinien to być 3 tryb warunkowy i zdanie nie powinno brzmieć: "If she had cleaned the kitchen, she could have gone out with her friends." Czy jest jeszcze jakaś zasada, o której nie wiem, czy jest to po prostu błąd?
Doriszon

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Jest dobrze. Gdyby posprzątała kuchnię (to zdarzenie wcześniejsze), mogłaby pójść na spacer (później, po tym jak posprzątała kuchnię). Następstwo czasów zachowane: Past Perfect - Simple Past.
darkobo
Doriszon - Aha! Czyli wcześniejsza akcja i rezultat w teraźniejszości. "Gdyby posprzątała kuchnie mogłaby wyjść z przyjaciółmi" "Mogłaby wyjść" może oznaczać, że mogłaby wyjść w przeszłości, ale równie dobrze, że mogłaby wyjść teraz. Myślałam, że mowa o przeszłości i rezultat też jest w przeszłości. Dzięki za wyjaśnienie! - 2 tygodnie temu
darkobo - W sumie, to tak jak piszesz też mogłoby być. Wówczas oznaczałoby to sytuację, w której nie posprzątała i (dlatego) nie wyszła z przyjaciółmi. Akcja zakończona w zamkniętej przeszłości.
Wersja z ćwiczenia też odnosi się do przeszłości, ale raczej rozumiana jako "Nie posprzątała, więc nie może pójść na spacer" (nie mogła i dalej nie może).
Nie wiem jak to się fachowo nazywa, może okres warunkowy mieszany?
- 2 tygodnie temu
darkobo - W ćwiczeniach/ powtórkach jest tak, że tylko jedna odpowiedź jest traktowana przez system jako prawidłowa, pomimo że inne też mogą być prawidłowe.
Pewnie akurat to zdanie zostało dodane do powtórek z ćwiczenia, w którym należało użyć czas Past Simple.
Po sąsiedzku jest na Forum pytanie o zaliczanie odpowiedzi. Aktualnie korzystam z aplikacji, więc nie mogę go podlinkować, ale pewnie znajdziesz.
- 2 tygodnie temu zmieniany: 2 tygodnie temu

Podane zdanie - "If she had cleaned the kitchen, she could go out with her friends." - jest przykładem mieszanego okresu warunkowego (w którym często Past Perfect w zdaniu nadrzędnym łączy się z "would" lub "could" w zdaniu podrzędnym), jak słusznie wskazuje użytkownik darkobo :). Używa się go wtedy, gdy mówi się o wydarzeniach z przeszłości, które mają wpływ na teraźniejszość.
Zdanie "If she had cleaned the kitchen, she could have gone out with her friends." odnosiłoby się w całości do przeszłości.
RokSk
Pracownik eTutor

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi! Super, że można na Was polegać! Powodzenia w nauce! :-)
Doriszon
londynwarszawianka - Mieszany okres warunkowy, czyli
‘mixed conditional’ =
Past condition, present result.
- 2 tygodnie temu