ZALOGUJ SIĘ

gdy nie dam przedimka przed rzeczownikiem jak druga osoba to zrozumie

13 lat temuostatnia aktywność: 13 lat temu
A
andrzejh

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Utrudni to zrozumienie z całą pewnością(szczególnie dla leniwych anglików)
D
donio050

Bedzie to błąd gramatyczny.

osoba ta będzie miała trudność w zrozumieniu czy chodzi ci o l pojedyncz a czy mnogą
S
shredder

Nie mogę się zgodzić z odpowiedziami poprzedników.
Anglicy w mowie dosyć często omijają przedimki i w większości przypadków nie ma to wpływu na odbiór wiadomości.

Zdecydowanie ważniejsza jest jakość wymowy, że tak to ujmę, na którą składa się przede wszystkim:
- poprawne wymawianie słów
- poprawna intonacja wyrazu i całych jednostek leksykalnych
- poprawna (logiczna/naturalna) budowa zdania

Prosty przykład:
Każdy Anglik zrozumie bez problemu "It aint yellow bus." jeśli zostanie wymówione w podobny sposób w jaki oni to czynią. Zdanie "It is not a yellow bus." wymówione z dziwnym akcentem i dziwną wymową słów sprawi mu problemy.

Sytuacja wygląda w ogólności tak:
(W mowie) - luźny język, slang, mowa ulicy - częste omijanie przedimków, choć nie zawsze ma to miejsce.
Moja rada - stosować je zawsze tam gdzie są niezbędne, z wielu powodów, których nie będę tu omawiał.

Pozdrawiam
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
TommyTu - Muszę znaleźć gdzieś potwierdzenie tego co napisałeś. Mam też pewną teorię wyjaśniającą to zagadnienie. To też może być kwestia wymowy. Tutaj jest zapisa fonetyczny "a stranger" http://esl.about.com/library/lessons/blphontranscript.htm . Wymawia się tą część jak jedno słowo. Jednak, aby dalej o tym podyskutować, muszę poszukać gdzieś informacji na ten temat. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
quantum137 - Jutro napiszę więcej, dzisiaj jestem zawalony pracą. - 13 lat temu