TommyTu |
esterka |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
TommyTu |
Bilberry |
TommyTu - Tak też można. Tyle, że ja na razie nie widzę sensu dodawania całych zdań do powtórek. Dla mnie uczenie się samych kolokacji jest efektywniejsze. Nie muszę zapamiętywać 4 słów, tylko 2 - have cat. Tak prostych kolokacji nie muszę oczywiscie tworzyć, ale są takie, ze kilkanascie razy je powtorze i tak mam problemy z uzyciem ich swobodnie w rozmowie, a co dopiero by bylo gdybym mial nauczyc sie calego zdania.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
TommyTu - Prawdą jest, ze kazdy ma swoje potrzeby, swoj styl nauki. Celem tego tematu bylo podsuniecie mojego sposobu, ktory pewnie w miare przyswajania jezyka jeszcze nie raz ulegnie zmianie.
-
13 lat temu
|
|
Bilberry - Najnaturalniejszą metodą jest nauka całych zdań - tak uczą się dzieci.
Nie chciałem krytykować twojej metody, każdy jest inny i różne metody mogą lepiej pasować w różnych sytuacjach. Bardzo dobrze, że uczysz się takich połączeń. Najgorsza rzecz, gdy człowiek nauczy się tysiąca słów i potem nie umie ich związać, albo wiąże je po polsku. - 13 lat temu |
+1 |
Bilberry - Moje dzieciaki (7 lat mieszkamy w UK) robią to w drugą stronę i np. mówią po polsku:
Polecimy na samolocie. (ja sobie od razu wyobrażam, że siedzą okrakiem na samolocie ;-) - 13 lat temu |
+1 |
esterka - Opowiadając się za metodą dodawania całych zdań, uznałabym że wcale nie chodzi o nauczenie się ich na pamięć, tylko o sprawne i poprawne przetłumaczenie, nawet nie tyle napisanie ich, co powiedzenie na głos. Niestety nie jest to szybka metoda nauki.
-
13 lat temu
|
|
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Jak uczyć się słówek? Mam problem z ilością słow i zdań w codziennych powtórkach.