dhuode |
abmmichal |
dhuode - Załóżmy, że masz dobry dzień, zrobiłeś powtórki i lekcję/lekcje. Zostaje Ci na przykład 15 minut i postanawiasz je poświęcić na gry. W jaki sposób do tego podejdziesz? Będziesz robił tylko jeden rodzaj, np. obrazki, czy raczej "skaczesz" po 5 minut do 3 różnych?
-
5 lat temu
|
+1 |
abmmichal - Raczej jeden rodzaj. Albo inny schema, który stosuję : 10 powtórek, jeden grid memories aż skończy się czas ( powtórki są dla mnie trudne a memories teoretycznie łatwe).
-
5 lat temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
piotr.grela |
piotr.grela - Robie pare czynnosci na raz, co pozwala mi na zaoszczedzeniu troche czasu :-)
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
+2 |
spajk - Ostatnio zaczęłam słuchać podcastów z eTutora ale zauważyłam,że nie ma naliczonego czasu to nauki.Czy w takim razie lepiej słuchać na YouTube?
-
5 lat temu
|
+1 |
abmmichal |
Bogusia1231 - Ja prawie codziennie jeżdżę na rowerku stacjonarnym i w tym czasie oglądam seriale po angielsku:)
-
5 lat temu
|
+8 |
piotr.grela - Mozna tez jezdzic na normalnym rowerze i sluchac np. audiobookow, podcastow.
-
5 lat temu
|
+2 |
parseq - Nie polecam!
Normalny rower wymaga koncentracji i "przytomności" umysłu, szczególnie w ruchu miejskim. Rowerzysta musi być czujny i kompensować błędy kierowców, dla których rower bywa zbyt mały i zostaje przeoczony. Słuchanie w języku obcym zabiera znaczną część uwagi. Słuchawki jeśli są półotwarte to szumi w nich wiatr. Jeśli są zamknięte, to izolują akustycznie od otoczenia. Byli już tacy, co ze słuchawkami na uszach wchodzili pod koła nadjeżdżającego pojazdu. - 5 lat temu |
+8 |
A | ang-nsw |
kktm |
parseq - "nigdy nie rezygnować z przerabiania powtórek" (!!) - kktm
Gratuluję wytrwałości i kontynuacji: 1756 dni nauki z rzędu (= 5 lat). Ciekawi mnie bardzo uzyskany wynik Twoją metodą nauki. Czy mógłbyś proszę zmierzyć i pochwalić się zasobem słów? Ich ilość można zmierzyć tu: http://testyourvocab.com Pomiar zajmuje kilka minut i sprawia solidne wrażenie. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+3 |
kktm - z testyourvocab.com wyszło mi 14 700
http://testyourvocab.com/result?user=12119622 not too bad - 5 lat temu |
+4 |
piotr.grela - A raz sie pochwale, jestem z Etutorem prawie 8 lat i tym tescie wychodzi 28.000. Moj szwagier co jest w UK ponad 20 lat, bardzo duzo czyta po angielsku, osiagnal wynik 15.000, bez uzywania Etutora, czy innych programow). Ale w moim przypadku jest to znajomosc slow bierna :-( Moj brat i corka o wiele mniej slow znaja, maja pooblemy z czytaniem a o wiele lepiej mowia po angielsku, bo sa ekstrawertykami i maja wieksza liczbe slow czynnych. Poza tym, pojedyncze slowa sa wazne ale wazniejsze sa od nich kolokacje, czasowniki frazowe, powiedzenia, krotkie zdania itp. Czytajac statystyki tego testu, wsrod uczacych sie jezyka angielskiego, w wynikach przoduja Rosjanie :-o
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
+6 |
kktm |
Jakie są wasze ulubione ćwiczenia na etutor.pl ?
🟠 [Wątek eTutora] Jak Ci idzie nauka w 2023? Wątek motywacyjny dla wszystkich Użytkowników! 🔥💪
Podobnie jest z ćwiczeniem utrwalająco-motywującym zwanym testem na koniec tematu lekcyjnego. Staram się robić test np. następnego dnia i wracać do testów, w których popełniłem błąd. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu
Ten sposób działa również w treści notatki, którą można sobie zrobić do każdego elementu w powtórkach.
Notatki stają się wręcz niezbędne po napotkaniu elementów z różnymi (poprawnymi) rozwiązaniami. Np. mam w powtórkach strażnik - guard i strażnik - warden. W notatce każdego z nich zostawiłem sobie wskazówkę o jakie rozwiązanie nie chodzi. Częstą wskazówką, którą sobie zostawiam w notatce jest też ilość słów potrzebnych w odpowiedzi. Czasem warto też sobie zostawić w notatce info o numerze lekcji, z której pochodzi element, np. A2/27/3. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu