R | robertoss2010 |
R | robertoss2010 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
G | gool |
olala86 |
yasny |
tralfaz - Ja na początku też miałem dużo i razem z lekcjami zajmowało to sporo czasu. Ale teraz, po około 2 miesiącach nie dodawania nowych elementów do bazy, mam na dzień max 10 powtórek. Oczywiście ciężko jest się uczyć i jednocześnie nie poszerzać bazy :)
-
11 lat temu
|
+1 |
baassiam - Dokładnie! Trudno jest się uczyć, gdy nie przybywa nowych słówek. W końcu na tym to polega, żeby poznawać nowe wyrażenia i w ten sposób poszerzać swoje słownictwo. Dlatego, oprócz systematycznego dodawania nowych słówek, również systematycznie usuwam te zwroty, które już zapamiętałam. Korzystam często z narzędzia, które dzieli moje powtórki na cykle lub rozkłada w czasie.
-
11 lat temu
|
|
tralfaz - I jeszcze jedno. Dobrym sposobem jest zastępowanie jednych elementów innymi, bardziej rozbudowanymi. Np. dzisiaj stwierdziłem że już w miare dobrze nauczyłem się słówka "love affair", więc je wykasowałem, a w jego miejsce dodałem zdanie z tym słówkiem: "His love affair with his secretary ended up in engagement". Dzięki temu powtarzam nie tylko affair, ale jednocześnie i inne słówka. Uważam że dodawanie całych zdań jest dużo korzystniejsze.
-
11 lat temu
|
+1 |
olala86 - Ja mam w tym momencie około 60 powtórek dziennie, choć zdarza się, że niektóre lekcje wymagają "wrzucenia" całkiem sporej ilości powtórek i wówczas mam ich około 160. Ponieważ jest to dla mnie zbyt wiele, to korzystam z narzędzia rozkładania powtórek.
-
11 lat temu
|
|
Rohdar - Ja od pewnego czasu staram się utrzymywać ilość powtórek na stałym poziomie 100-120. Czyli po przerobieniu powtórek sprawdzam ile będzie następnego dnia, a następnie przerabiam lekcje do czasu, aż liczba powtórek osiągnie ten przedział. Jak na razie metoda się sprawdza :)
-
11 lat temu
|
|
remco |
motylica113 |
baassiam |
V | Vanilkah |
ipon |
B | barwa.jesienna |
ipon - barwa jesienna ja pracuję i mieszkam w Anglii lubię gadać z ludżmi no to po co mam się uczyć o kamieniach czy wojnie .Wybierałam te ludzkie zdania,takie z życia .Na codzień też walę błędy w konwersacji,najmądrzejsza jestem jak już coś powiem a za chwilę no nie powinnam powiedzieć inaczej,cały słownik wraca .Szczerze kochana barwa .jesienna ,jestem szczęśliwa ,że otworzyłam usta jakiś czas temu i już nie mam żadnego psychicznego oporu,gadam po angielsku w mojej angielskiej pracy i tylko jak coś powiem nie tak to sama się łapię na tym co było żle.Myślę,że jeszcze rok,może dwa i będzie bardziej komfortowo.Pozdrawiam bardzo,bardzo i serdecznie i jesiennie :)
-
11 lat temu
|
|