C | csharp |
W | w0jt |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
M | Margaritaa90 |
e.lukasiewicz |
quantum137 - Przecież część odpowiedzi jednego z przedmówców jest błędna w myśl tej zasady.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
+1 |
e.lukasiewicz - Prosiłabym o sprecyzowanie uwagi, bo nie wiem, gdzie Pan widzi tu błąd - może chodzi o zdanie "We'll serve tea as well as coffee"? Tu jednak mamy "as well as" a to inna konstrukcja niż "as well", można stawiać ją w środku zdania.
Jeśli zaś chodzi o zdanie: "As well" dodajemy zazwyczaj na końcu zdania lub przed przecinkem.", wymagałoby doprecyzowania, że przecinek ten miałby wprowadzać nam nowe zdanie składowe. Np. "We'll serve tea and coffee as well, but we will not serve wine." - 13 lat temu |
+1 |
quantum137 - Mam na myśli ten fragment:
> Warto mieć na uwadze, że w niektórych konstrukcjach użycie jednego z przytoczonych słów może być błędem, np. możemy powiedzieć "Me too", ale już "Me as well" nie. Jestem ciekawy co to za konstrukcje bo na myśl mi nie przychodzi żadna. Dziękuję za odpowiedź i ciekawe przykłady. - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
+1 |
w0jt - Używam wyrazów "słowo/wyrażenie/konstrukcja", z racji tego, że często nie znam poprawnej terminologii. W swoich odpowiedziach staram się pomóc na ile potrafię i przekazać tylko te informacje, co do których poprawności jestem pewien. Gdybym koncentrował się na fachowym nazewnictwie, prawdopodobnie nie napisałbym nic.
Jestem w stanie zrozumieć, że dla ciebie, jako zaawansowanego użytkownika języka ang. jest to nieścisłość, jednak dla innych może okazać się w jakiś sposób pomocne. - 13 lat temu |
|
quantum137 - Rozumiem Ciebie i nie mam zamiaru wystraszać:)
Problem polega na tym, że nie jest to nieścisłość a sprzeczność odnosząca się do praktycznie jedynej reguły wiążącej also/too/as well (w kontekście pytania) (Zazwyczaj się tak je objaśnia, podając umiejscowienie w zdaniu a Twój przykład temu przeczy- stąd moje wątpliwości) Chyba, że mowa jest tutaj o jakiejś specyficznej konstrukcji, o której nie wiem, co napisałem w komentarzu wyżej. Pozdrawiam - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu |
|
Bilberry - a ja się spotkałem z formą: "me as well"
może nie jest gramatyczna, ale używana - 13 lat temu |
+1 |
Kwiatki z konkurencyjnych platform do nauki języka angielskiego