M | matkrak |
L | Leadership22 |
darkobo - Pogadaliśmy sobie swego czasu na ten temat: https://www.etutor.pl/forum/thread/1689356-Czy_to_przeczenie_jest_w_ponizszym_zdaniu_wlasciwe_Chodzi_mi_o_hadn%27t_.html
:) - 9 miesięcy temu |
|
Leadership22 - A rzeczywiście było dyskutowane, i do tej pory się z tym nie zgadzam. Nawet zadałem pytanie do moderatora dlaczego to zdanie jest niby poprawne? Niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Mnie uczono, że jeśli mamy do czynienia z czasem przeszłym w pierwszej kolejności próbujemy zastosować Simple Past, jeśli on nie pasuje do danej sytuacji (zdania), to dopiero wówczas szukamy innego odpowiedniego czasu. Poza tym, jak popatrzymy na wątki nawet z przed 13 lat w tej sprawie to widać, że nie ja jedyny mam odmienne zdanie w tej sprawie i się z tym nie zgadzam.
-
9 miesięcy temu
|
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
darkobo |
L | Leadership22 |
Leadership22 - Jak widać poniżej w komentarzach, studenci od 13 lat zwracają uwagę na problem ze stosowaniem i nadużywaniem czasu Past Perfect na stronie etutor.pl, i do tej pory nie został on rozwiązany. Przy okazji zwracam uwagę na jeszcze inny problem. W słowniku diki słówko "Watch out!" pokazane jako język mówiony.
Cytat: "Watch out! wykrzyknik Uważaj! język mówiony Look out! There's a curb! (Uważaj! Tam jest krawężnik!) Watch out! The plate is hot! (Uważaj! Talerz jest gorący!)" Natomiast autorzy: Jan Bell, Amanda Thomas w podręczniku Gold first przygotowującym do egzaminu FCE notorycznie go używają do zwracania uwagi na ważne kwestie językowe co widać wyżej, w cytacie w poprzednim komentarzu. - 9 miesięcy temu zmieniany: 9 miesięcy temu |
+1 |
L | Leadership22 |
darkobo - Cieszę się, że znalazłeś sposób na ostateczne (tak mi się zdaje) wyjaśnienie swoich wątpliwości 👍.
-
8 miesięcy temu
|
+2 |
Leadership22 - British Council to British Council, jeśli oni tak twierdzą, to tak jest.
-
8 miesięcy temu
|
+2 |
Czy to przeczenie jest w poniższym zdaniu właściwe? Chodzi mi o hadn't told.
Błąd lub brak kontekstu w zdaniu "She hadn't told anyone about these calls"