madzia83 |
quantum137 |
Ewa_G1967 - Rafał a może podzielisz się z nami swoimi schematami a nóż widelec komuś się przyda;)))
-
13 lat temu
|
+1 |
DAD - W jakimś temacie już to zrobił, ale nie chce mi sie tego szukać :)
Ja od siebie dodam, ze kazdy po jakims czasie dochodzi pewnie do wniosku, ze robienie samych powtorek to lipa. - 13 lat temu |
+4 |
Bilberry - podziwiam, aż 3-4 godziny dziennie
nic dziwnego, że znasz angielski lepiej ode mnie - 13 lat temu |
+3 |
Rycerz30 - 3 godziny dziennie to sporo :) tylko tak trzymać! Grunt to systematyczność:)
-
12 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
D | dambusia |
universal3000 - etutor jest bardzo dobry do nauki, lecz musisz prowadzić również konwersacje na żywo.
-
12 lat temu
|
+1 |
madzia83 |
DAD - No wlasnie zauwazylem ze u mnie pora dnia ma ogromne znaczenie. Zazwyczaj robie angielski wieczorem, po calym dniu pracy. Jestem zmeczony i popelniam mase błedów. Jak robie rano, to idzie mi gładko... zadowolenie rośnie proporcjonalnie :)
-
13 lat temu
|
+3 |
yozeff |
absolwentka - Zgadzam się! Również efektywniej przyswajam wiedzę rano, ale niestety muszę pracować, a więc zostaje popołudnie lub wieczór, w zależności jak dużo mam obowiązków domowych. Pozdrawiam!;)
-
13 lat temu
|
+1 |
serbio |
P | phantasm2001 |
barwa.jesienna - Aż tyle, to nie - zrobiłam A1, A2, B1, jeszcze raz B1 i tydzień po świętach zaczynam B2. To niewiele, ale tak strasznie jestem z siebie dumna, że się nie mogłam powstrzymać, żeby to napisać.
Sporo czasu mnie to kosztuje, widać po randze. - 12 lat temu |
+3 |
M | martaanderson |
? | Gość |
mceo - Podziwiam i gratuluje... z takim zaparciem jestem przekonana, że osiągniesz C2 jeżeli tylko zaczniesz jeszcze rozmawiać systematycznie w tym języku.
-
12 lat temu
|
+2 |
Gość - Narazie podczas nauki mam załączony telewizor i zaczynam coraz częściej oglądać programy w wersji angielskiej takie jak: euronews, BBC, BBC WORLD NEWS, CNN International itp.
-
12 lat temu
|
+1 |
mceo - I jak.. widać różnicę ? Ciekawa jestem jak przekłada się nauka na eTutor na rzeczywistość.
-
12 lat temu
|
+1 |
Gość - Zauważam oglądając program TV że coraz więcej rozumiem, mimo że niektórzy mówią dość szybko. Ale to zależy od tematu.
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
+1 |
barwa.jesienna - Życzę dalszych sukcesów :)
Ja również tak wcześnie zaczynam, by zdążyć przed pracą. Po południu nauka mi nie idzie. Czasem nie mogę w nocy spać i zdarza mi się powtórki zrobić o 3 rano. Zmęczę się i zasypiam - podwójna korzyść. - 12 lat temu |
+2 |
zorija |
barwa.jesienna - Większość mojego czasu nauki muszę jeszcze poświęcać słówkom i gramatyce. W pełni z Tobą się zgadzam - trzeba dobrze poznać wiele tysięcy słówek, żeby coś zrozumieć. Niedawno obejrzałam 2 filmy bez napisów. Uciekały mi całe partie dialogów. Chyba jeszcze za wcześnie na takie doświadczenie. Słucham tylko trochę podcastów. O ile z "6 Minute English" potrafię wyłapać sens z tego, o czym mówią speakerzy, z reguły nie kumam tego, co się mówi w przytaczanych tam fragmentach autentycznych wypowiedzi.
-
12 lat temu
|
+2 |
kingamusic |
zorija - "bycie" emerytem też ma swoje zalety - można spożytkować wolny czas na zbożne cele- byle tylko nie zardzewieć - nauka odmładza -wierzcie mi !
-
12 lat temu
|
+2 |
Gość - Będąc emerytem jest dużo więcej czasu na zajęcia które sprawiają przyjemność. A jedną z przyjemności może być nauka. No i dobrze jak się jeszcze uda coś nauczyć, bo z wiekem coraz trudniej idzie nauka. I zgadzam się że nauka odmładza i jest poczucie zadowolenia że czas nie jest marnowany.
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+3 |
mydream |
mceo - Myslę, że większość błądzi po omacku na początku- to normalne tutaj ;). Na razie baw się eTutorem, błądź dalej, aż w końcu znajdziesz swoją metodę. Nagrywać możesz jedynie teksty, które pojawiają się w lekcjach.
-
12 lat temu
|
+2 |
absolwentka - Na pewno? Gdy klikam na zakładkę Nagrania/Dodaj nowe nagranie to mam możliwość załączenia pliku. Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, bo nie korzystałam z tej możliwości jeszcze.
-
12 lat temu
|
|
Gość - Warunkiem dodania nagrania jest mieć reputację minimum 100 punktów żeby można było załączać pliki do pytań i odpowiedzi.Tak pisze w pomocy etutor. Z tego co rozumiem to nagranie załączone do pytania. Też nie korzystałem z tej możliwości.
-
12 lat temu
|
+1 |
barwa.jesienna - W każdym razie czytanki przewidziane w lekcjach, jeżeli się ma opłacony abonament, można na bank wysyłać na serwer bez 100 pkt reputacji. Sprawdziłam na sobie, gdy miałam reputację zerową.
-
12 lat temu
|
|
barwa.jesienna - Do pokonywania barier w mówieniu eTutor nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie chodzi o to by narzekać, ogromnie cenię sobie ten portal. Trochę pomogło mi nagrywanie czytanek. Jednak nic nie zastąpi rozmowy na żywo.Z kolei, żeby mieć o czym rozmawiać, trzeba znać masę słówek.
-
12 lat temu
|
+2 |
A | aneczka205 |
motylica113 - chylę czoła - jestem pełna podziwu - to musisz spędzać tu sporo czasu - rozumiem że robisz filologie ang??
-
11 lat temu
|
|
W | wood |
Ewelina79 - Jeśli robisz 2 lekcje na dzień, to znaczy, że w 3 tygodnie przerabiasz 1 poziom nauki, hmmm...
-
12 lat temu
|
+1 |
absolwentka - W takim tempie to chyba bym musiała nic innego nie robić tylko tutaj siedzieć;) Fajnie mieć sporo czasu na naukę języka. Jak to kiedyś było pięknie, gdy się miało trochę obowiązków domowych + szkołę;)
-
12 lat temu
|
|
barwa.jesienna - Dziewczyny, wyluzujcie. Nie chodzi o tempo. Ten kto już nieźle zna angielski, nie musi dodawać wszystkich słówek, zagadnienia gramatyczne też już zna,więc może szybko przerabiać materiał. Jeżeli chciałabym przerobić choć 1 nową lekcję dziennie, czyli ok. 100 elementów, po pewnym czasie "zjedzą" mnie powtórki. Oczywiście wybitnie zdolnych osób nie dotyczy to co napisałam.
-
12 lat temu
|
|
barwa.jesienna - Poza tym kolega jest dopiero tydzień i może poszarżować. Powtórki kumulują się, po pół roku nauki będzie ich kilkaset, po roku jeszcze więcej. Uczmy się każdy w swoim tempie. Jestem tu prawie 3 lata, chciałam od razu wszystko umieć, a wszystko się mieszało i dzień w dzień po paru godzinach stresowania się powtórkami miałam dosyć. Teraz nic mniej nie dodaję, ale to jest to, czego się wcześniej uczyłam, więc się nie liczy.
Może źle robię, bo przestałam się katować dodawaniem zdań do powtórek. A Wy, dodajecie je? - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
|
martaanderson - Zgadzam sie z barwa.jesienna. Osobiscie przerobilam business english w 3 miesiace bo jestem na poziomie c1 i nie mam zadnych problemow ze zrozumieniem tekstu pisanego czy nagran. Business english to pozion b1, wiec nizszy od mojego, totez bylo mi bardzo latwo i szybko przejsc przez niego.
Zdania do powtorek warto dodawac, pomagaja w nauce 'uzytkowania/zastosowania' slowek. Nie jestem zwolenniczka uczenia sie slowek na 'sucho'. Oczywiscie kazdy ma inne preferencje. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
|
barwa.jesienna - To prawda, że słówka na sucho nic nie dają. Jednak zdania dały mi w kość i teraz mam w powtórkach tylko rozmówki i trochę takich, które uznałam za przydatne. W tej chwili bardziej stawiam na wyrażenia, tzn, jeżeli dodaję wulkan do powtórek, dodaję również wygasły wulkan, czynny, zdanie z erupcją wulkanu. Pod tym względem eTutorek/Diki sę świetne. A gdy nie ma w Diki, szukam w innych słownikach, czasem przepisuję zdania do notatnika (z kropkami zamiast słówka), żeby widzieć jak się dane słówko łączy z innymi i lepiej je zapamiętać. Ale nikt mi tego sposobu nie doradzał, to moja własna metoda i nie wiem, czy okaże się dobra.
-
12 lat temu
|
|
absolwentka - Ja dodaje zdania, bo słówka na sucho nic nie dają. Muszę wiedzieć jak ich użyć w zdaniu. Materiał segreguje i dodaje tylko to, co uznam za przydatne. Ciągle wracam i powtarzam, to mnie spowalnia najbardziej. Chciałabym wszystko umieć tu i teraz, ale nauka języka to ciężka i długookresowa praca. Jestem tutaj już 1,5 roku, ale to tylko kropla w morzu.
-
12 lat temu
|
+1 |
wood - Z czasem to różnie bywa napisałem jak to było przez tydzień, a wiadomo są dni że zrobię tylko 1 lekcję + powtórki. Jeżeli chodzi o czas to mam ustawione że codziennie te 70 min powinienem poświęcić na naukę.
Cel jest bardzo prosty pod koniec czerwca muszę zdać egzamin na poziomie B2 na studiach, a lektorat to nie wszystko ;) - 12 lat temu |
|
absolwentka - I kolejny rok zleciał, a nauki końca nie widać :) Ostatnio usłyszałam od znajomej osoby, że ja hobby nie mam - aaaa... angielski to co ;p
- 11 lat temu |
+1 |
mydream |
Gość - Każdy robi wg swojego uznania. Moim zdaniem powtórki to nie tylko pisownia, ale także zapamiętanie znaczenia danego słowa, wymowa itd. Ja osobiście radzę nie zaniedbywać powtórek.
-
12 lat temu
|
|
barwa.jesienna - Ja wcale nie ćwiczę pisowni w powtórkach, bo nie jest ona dla mnie tak ważna i robię powtórki ustnie. Pisanie ćwiczę za pomocą dyktowania. Stawiam przede wszystkim na zapamiętanie słowa, akcent, wymowę. Nic Ci nie da osłuchanie, jeżeli nie poznasz znaczenia słów.
-
12 lat temu
|
+1 |
martaanderson - To prawda, nie trzeba pisac w powtorkach, rownie dobrze mozna mowic na glos. Powtorki sa wazne, i radzilabym sie do nich przekonac. Moze na poczatek spowolnij przerabianie nowego materialu, a skoncentruj sie bardziej na utrwalaniu juz poznanego. Z czasem nauka zacznie byc latwiejsza. I powtarzaj, powtarzaj, powtarzaj...
-
12 lat temu
|
+1 |
mydream - Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie, bardzo to cenne co mówicie (piszecie). Zwłaszcza, że przeczytałam to czego nie chciałam... MAM POWTARZAĆ I KROPKA :D
OK, zabieram się do roboty, głupotą byłoby nie posłuchać znaczenie bardziej doświadczonych "uczniów". "Owocowo i wydojnie" - jak mawiają inni :D - 12 lat temu |
|
martaanderson - Mnie czasem te powtorki bokiem wychodza :) ale coz, nie odrazu Rzym zbudowano
-
12 lat temu
|
+1 |
Gość - Muszę przyznać że też często mam dość powtórek. Ale uważam to za konieczność i staram się nie zniechęcać. Jeżeli jest ich trochę za dużo to uważam że warto wstrzymać dodawanie dalszych słówek dopóki się nie zmniejszy ilość powtórek. Mówiąc krótko trzeba nauczyć się tego co już jest w powtórkach.
-
12 lat temu
|
|
Ewelina79 - Powtórki to jest sedno nauki i klucz do sukcesu. Jeśli mam dużo powtórek, to nie robię nowych lekcji, ale nigdy nie zaniedbuję powtórek. Powtórki to nie tylko pisownia, to przede wszystkim zapamiętanie danego słowa. https://www.etutor.pl/pomoc/powtorki.php
-
12 lat temu
|
|
wood - Ja wręcz przeciwnie lubię, ponieważ to co nauczę się zawsze utrwalę bardziej i może mi to zostanie na dłużej w głowie ;P
-
12 lat temu
|
|
akunderak1 |
mydream - Ja jestem tu dopiero od tygodnia, sprawia mi dużą frajdę przebywanie tu,ale bywa też, że jestem zła na siebie podczas przerabiania powtórek. Okazuje się, że z moją pamięcią jest coś nie tak... :( Po jakim czasie zaczęliście zauważać u siebie takie namacalne postępy? Ja mam ciągle obawy, że już taka durna zostanę do końca życia... :D
- 12 lat temu |
+1 |
martaanderson - czasem mam takie dni, ze prawie nic nie pamietam. Tez sie troche podlamuje w takie dni, ale tylko przejsciowo. Mysle, ze po miesiacu powinnas zauwazyc postep w zapamietywaniu, bo przez ten czas zrobisz na tyle powtorek, ze wiekszosc z poznanych slowek/wyrazen bedzie juz dobrze utrwalona. Pamiec da sie wycwiczyc, im wiecej popraktykujesz, tym szybciej bedziesz zapamietywac w przyszlosci. A my jestemy tu by podniesc na duchu :)
-
12 lat temu
|
|
Bratkowa - W e-tutorze podoba mi się różnorodność. Jestem tu, bo chcę się bawić angielskim. Zakuwanie jest nie dla mnie, zaraz bym to rzuciła. I co ciekawe, widzę postępy :)
-
11 lat temu
|
+1 |
zorija |
mydream |
Ewelina79 - Chyba po to są te obrazki żebyś lepiej zapamiętała słowa, żebyś je kojarzyła.
-
12 lat temu
|
|
barwa.jesienna - Ewelina ma rację. Im więcej zmysłów zaangażujesz do uczenia się, tym lepsze efekty.
-
12 lat temu
|
|
olasowa |
M | martaanderson |
quantum137 - Nauka na pamięć całych zdań?
Coś mi się wydaje, że to działa tylko w bardzo wąskim zakresie, no chyba że ktoś ma dysk twardy połączony z mózgiem;) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+2 |
martaanderson - mysle, ze jest tyle sposobow nauki ile ludzi na swiecie, kazdy ma inne preferencje. Mnie zdania podchodza, szczegolnie te z uzyciem nowo mi poznanych czasownikow, idiomow czy collocations itp.
P.S. jak bylam poczatkujaca to ciezko mi bylo zapamietac zdania, uczylam sie samych slowek, a potem nie wiedzialam co z nimi zrobic, jake je uzyc itp. Teraz na poziomie C1 jest juz duzo duzo latwiej, same slowka mi nie wystarczaja, musze wiedziec z czyms sie lacza i jak je uzyc. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
barwa.jesienna - Mam takie same doświadczenia z początku nauki jak Marta. Nie umiałam używać samych słówek, zaczęłam się uczyć zdań. Może trochę pomogły, nie przeczę. Z drugiej strony moje powtórki wlokły się godzinami - zdania jak to zdania, zawsze można trochę inaczej sformułować, w dodatku jakoś nie chciały się w mojej pamięci utrzymać. Dzisiaj zgadzam się z Quantum. W czasie, w którym wyuczyłabym się jednego zdania, mogę zapamiętać kilka kolokacji i w efekcie lepiej dane słówko kojarzę. Czy jednak nie mylę się trzeci raz co do sposobu uczenia się - nie wiem.
-
12 lat temu
|
|
Kuczal90 |
B | BATMAN30 |
rupcio - Jak sie jest Batmanem to mozna zrobic nawet 2 miliony:) ja mam na razie 40 tys:( chyba sie musze bardziej postarac
-
11 lat temu
|
0 |
B | BATMAN30 |
mreterski |
zorija - uważam,że dobrze tak na początku nie rzucać się od razu na "głęboką wodę" -ważne,żeby to było codziennie 30 minut,a nie 1 raz w tygodniu 3 godziny na raz -
-
11 lat temu
|
+5 |
foxiii |
A | anialew |
Haku92 |
B | BATMAN30 |
kingamusic - Batman, jak Twoja nauka? Jak to zrobiłeś, ze przerobiłeś aż tyle lekcji w tak krotkim czasie? Jestem pena podziwu :-)
-
11 lat temu
|
|
futbolowa |
meetyou |
Natia1919 |
Haku92 |
baassiam |
kingamusic |
piotr.grela |
A | ania12312323 |
T | tomasz1981 |
piotr.grela - Dobrze by było podzielić naukę na dwie części:
nauka: powtarzanie słówek i zwrotów oraz nabywanie języka: mówienie, pisanie, czytanie i słuchanie Polecam Shadowing: powtarzanie słów i zwrotów po aktorach z ulubionego filmu, serialu, po YouTuberach lub czytanie na głos Ebooka z audio. Nabywanie języka jest bardziej interesujące od jego nauki. - rok temu zmieniany: rok temu |
+5 |
Oczywiscie systematycznosc jest najwazniejsza.
Polecam wątek: https://www.etutor.pl/pytania-jezykowe/pytanie/80621-czego_NIE_ROBIC_uczac_sie_angielskiego_.html - 13 lat temu