K | kawika |
L | lechatgris |
piotr.grela - lechtatgris - masz racje.
Micheal Swan "Practical English Usage"rozdział 507 punkt 2 Nieregularne lie - znaczy połozyc sie "I lay down and close my eyes". a nie "I laid down..." Ale to wszystko nie jest takie proste w praktyce. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
darkobo - lechtatgris - bardzo dobre spostrzeżenie, to zdanie faktycznie jest w Past Simple.
-
2 lata temu
|
+3 |
piotr.grela - Całe to zamieszanie z lay i lie bierze sie z tego:
Pan Micheal Swan napisał w ksiazce: "Practical English Usage" rozdział 507 punkt 4 formy w dialektach W wielu brytyjskich i amerykańskich dialektach używane są różne formy lay i nieregularnego - "lie". Lay jest często używany w przypadkach, gdy standardowy angielski jest lie. I'm going to lay down for a few minutes. (Standardowy angielski: I'm going to lie down...) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
set/set sth down, lay/lay sth down/ put/put sth down, place/place sth down - on / over ?
Quiz nr 1 Czasowniki Co złego jest w tych zdaniach? Michael Swan Practical English Usage
Ale zauważyłem, że często w mowie, ludzie mówią niepoprawnie i zamiast formy przeszłej, używają teraźniejszą
"get" zamiast "got", "forget" zamiast "forgot".
Trochę jest to confusing ale całości domyślamy się z kontekstu.
W niektórych zdaniach na Youglish, można to dostrzec...
https://youglish.com/pronounce/lay%20down/english?
Jeżeli chcecie szybko i dobrze mówić nie zastanawiajcie się nad gramatyką, bo w trakcie mówienia nie ma na to czasu...
Spotkałem się z książką T.M Logan "Curfew" - gdzie akcja zamiast Past Simple była napisana w czasie Present Simple... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
EDIT
Ale w tym przypadku, zgodnie z tym co napisał(a) niżej lechtatgris został zastosowany Simple Past a "lay" to tutaj forma czasu przeszłego od "lie down" - położyć się, kłaść się. - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu
Jak znasz reguły, zrozumiesz też język potoczny (nie mam tu na myśli slangu, bo to inna bajka).
W polskim masz np. poszliśmy i bardzo popularne w niektórych regionach poszli my. - 2 lata temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.