piotr.grela |
Esency93 |
londynwarszawianka - ‘Made up’ meaning - being happy about something or being happy for someone (from urban dictionary).
Jest to wyrazenie uzywane tylko w BrE, w Stanach nie jest znane. Zdanie: We are all made up for you. - My wszyscy jestesmy zadowoleni z ciebie = (szczesliwi z twojego sukcesu). Znalazlam to w Diki: ‘made up’ jako przymiotnik znaczy ‘uszczesliwiony’. Zdanie: We are all made up for you. - (My) wszyscy jestesmy przeszczesliwi z ciebie. (zawsze chodzi o jakis sukces zyciowy) - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
piotr.grela - O dzięki Londyn Warszawianka, zupełnie inaczej to zdanie zrozumiałem.
Esency93, żebym to ja pamiętał, w jakim kontekście było to zdanie :-) Poprzez stronę internetową BBC oglądam i ćwiczę shaddowing. W porównaniu do Netlixa, przycisk pauzy na stronie BBC na dole ekranu komórki, tabletu a nie na środku ekranu. (Inną wadą Netflixa jest zablokowana możliwość robienia screenów.) Robię screeny zdań i konstrukcji których nie znam i systematycznie szukam ich na Diki.pl i dodaję do powtórek. Ale to jest po jakimś czasie i już nie pamiętam kontekstu tych zdań... Zabawa pierwsza klasa, do końca mojego życia... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
+2 |
londynwarszawianka - ‘Made up words’ meaning - zmyslone slowa.
To sa dobre cwiczenia na poznanie wyrazen potocznych i idiomow :) Do robienia screenshotow potrzeba duzo bajtow pamieci w telefonie... - 2 lata temu zmieniany: 2 lata temu |
|
piotr.grela - Czy ja wiem, mam taką tanią Motorolę. Nie lubię mieć drogich telefonów, zbyt często je gubię albo ktoś inny pożycza sobie ode mnie telefon i szybko się oddala...
-
2 lata temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.