ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego samo czytanie książek nie jest dobre do aktywnej nauki języka...

zmodyfikowany: 3 lata temuostatnia aktywność: 3 lata temu
Dlaczego samo czytanie książek nie jest dobre do aktywnej nauki języka...

4 Steps to learn new words effectively
Better English Vocabulary
https://youtu.be/or8YpOLqacU
Anglo-Link

Mam znajomego pochłania książki po angielsku i jest ode mnie dłużej w UK o 11 lat a wciąż nie rozumie ze słuchu...

Ale można wyciągnąć 200-300 % z czytanej książki.
Kupujemy ebooka z audio nagraniem.

Sluchamy jedno lub parę zdań z książki i dajemy pauzę i czytamy na głos sami.

Gdy nie znamy jakiegoś słówka, zwrotu robimy screena i potem za pomocą słownika diki.pl lub etutora.pl dodajemy go do powtórek.
piotr.grela
londynwarszawianka - Great comment as usual and very useful for all English learners. How to learn English vocabulary by the active reading that means adding a new word to our repetition and practise it trough a process of learning. There is a Polish proverb and English too; " No pain, no gain"....
Thanks for the link of YouTube's video, I didn't know this teacher and I'll add her to my watching list :)
- 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Kiedyś uważałem takie sytuacje za nieprawdopodobne.

Warto o takich sytuacjach wiedzieć, by się nie załamywać, by szukać indywidualnych dróg wyjścia z zaułków w nauce...
abmmichal

Fajny filmik. Warto pamiętać, że nauka języka to:
- czytanie
- słuchanie
- mówienie
- pisanie

Dobrze jest rozwijać wszystkie te kompetencje, nie tylko czytanie.
M
mkasz

Samo czytanie nigdy nie wystarczy. Jeśli nie angażujemy się w elementy audiowizualne, może nam brakować akcentu i wymowy.
Przez kilka tygodni w szkole mieliśmy zastępczą nauczycielkę języka angielskiego, która była bardzo surowa, ale nie była w stanie uczynić jej technik nauczania interesującymi. Dała nam eseje do napisania w trudnych tematach. Ale ponieważ jej nauczanie zawierało więcej elementów książkowych, nie byliśmy w stanie sformułować właściwych zdań. Musiałem skorzystać z pomocy https://penmypaper.com/, aby wykonać moje zadania. Była to jednak całkiem dobra pomoc, ale przez miesiąc standard naszego angielskiego pozostawał w stagnacji.
Dobrze, że mamy teraz zaawansowaną technologię, inaczej nauka innego języka byłaby naprawdę trudna.
S
SpruceHue
londynwarszawianka - Zgadza sie, samo czytanie nie wystarczy. Dlaczego? Bowiem jest to 'czytanie bierne', z ktorego nic sie nie wynosi, aby odnioslo to jakis efekt powinno to byc 'czytanie aktywne', polegajace na wypisywaniu slowek i cwiczeniu ich zapamietania i wymowy, wtedy angazujemy mozg do przetwarzania danych informacji, ktore najpierw trafiaja do pamieci krotkotwalej, a potem po wielu powtorkach do pamieci dlugoterminowej. Chodzi o to jak sie uczyc, zeby sie nauczyc.
Druga kwestia, zbyt trudne tematy, nieadekwatne do poziomu uczacych powoduja zniechecenie i brak woli do kontynuowania nauki. Uwazam, ze powinno sie rozmawiac z nauczycielka celem wyjasnienia istniejacych trudnosci.
piotr.grela - ShruceHue - nie sposób nie zgodzić się z Tobą. Ma bardzo słabą pamięć bez technologii nie mógłbym trochę ogarnąć języka angielskiego zwłaszcza bez Etutora i "spaced repetitions".

Londynwarszawianka - pięknie to ujełaś "aktywne czytanie".
Podobnie jest z aktywnym oglądaniem.
Próbowaliście taki program do oglądania filmów na YouTube - Woodpecker?

Woodpecker jest wspaniałą aplikacją podczas oglądania vlogów na YouTubie można tłumaczyć słówka.
Niestety tylko słówka...
Ale ja robię z nieznanych mi słówek "screeny" i potem dodaje je do powtórek na Etutorze.
piotr.grela - Posłuchajcie tego: "Which is better for improving my English - reading, writing, speaking, listening?
https://api.woodpeckerlearning.com/v4/assets/share/2JSL-gjSiT4/Video/163
londynwarszawianka - Zrozumialam, ze aplikacja Woodpecker tlumaczy slowka wybrane przez uczacego i podaje jego definicje, a co z idiomami i roznymi frazami?
Dziekuje. Tak, tzn. wszystkie czynnosci przy nauce powinny byc 'aktywne'; czytanie, pisanie, mowienie, sluchanie, zeby pozostal jakis efekt. Ogladanie telewizji rowniez, gdy jest ono 'bierne' (passive) to po tygodniu albo po dwoch wylatuje z pamieci obejrzany program czy film; nasz mozg jest jak dysk komputera i usuwa 'smieci' bardzo szybko.
piotr.grela - Tu londynwarszawianka trafiłaś w samo sedno, te wszystkie cudowne aplikacje, a testuje je na bieżąco, słowniki w czytnikach ebooków tylko tłumaczą pojedyńcze słówka... - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu
londynwarszawianka - Bardziej pomocne w nauce sa slowniki angielsko-polskie (jako osobne aplikacje), ktore mozna pobrac na telefon, gdzie oprocz danego slowka sa przyklady zdan. Ogolnie najczesciej korzystam z Diki, cenie sobie tutaj podane kolokacje, ale takze czesto uzywam Cambridge Dictionary, gdy potrzebuje definicji angielskiej danego slowka. - 3 lata temu zmieniany: 3 lata temu
piotr.grela - Szkoda, że do powtórek na Etutorze nie można dodawać nieznanych słówek bezpośrednio z YouTube'a, Kindla (czytnika książek) bezpośrednio, tylko muszę najpierw zrobić "screena" a potem poprzez słownik Diki - dodaje słówka i zwroty do powtórek.

Ja sobie bardzo chwalę słownik lexico, ze względu na współczesną transkrypcję BrE
- 3 lata temu