MarcinHezychasta |
piotr.grela |
MarcinHezychasta - Dziękuję za pomoc @piotr.grela. O tym, co napisałeś w pierwszym odnośniku w ogólnie nie wiedziałem. Myślę, że to bardzo trudne.
-
4 lata temu
|
0 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
kktm |
piotr.grela - 1. "książek z płytami CD "abriedged books"- super sprawa poprawia słownictwo i rozumienie ze słuchu, potem można przerzucić się na audiobooki
2. "I tak dalej podkręcaj pokrętło, byle nie za szybko." Z nauką angielskiego to tak jak np. z nauką gry na instrumencie. Najpierw poznajemy akordy, chordy potem inne sztuczki. Wszystko wymaga czasu i pracy. 3. "Zazwyczaj jeśli nauka nie sprawia Ci przyjemności to kończy się to tak jak u większości tzn porażką." To jest najważniejsza rada. Jest taki YouTuber, https://youtu.be/SUY5iCIV2BQ ma on na swoim kanale świetne lekcje gramatyki ale one są dla mnie za trudne i nużące. Kiedyś je obejrzę, na razie nie będę się nimi katował. - 4 lata temu zmieniany: 4 lata temu |
+2 |
ang-nsw - @kktm, nie mogę oderwać się od słuchania, bo prawie wszystko rozumiem. Radząc Marcinowi, pomogłeś i mnie. Szukam takich łatwych opowiadań aby poprawić rozumienie ze słuchu. Dzięki!!!
-
4 lata temu
zmieniany: 4 lata temu
|
+1 |
MarcinHezychasta - Bardzo Ci dziękuję @kktm. Będę sobie powoli słuchał rozdział po rozdziale. Tylko mam pytanie, czy mam każdy rozdział słuchać do oporu aż zrozumiem i dopiero wtedy przechodzić do następnego? Tak z kontekstu Twojej wcześniej wypowiedzi wynika, że raczej nie, bo bym mógł się zanudzić ciągle słuchając tego samego fragmentu. Ale wolałem tak na wszelki wypadek zapytać, co ma do powiedzenia, ktoś bardziej doświadczony w temacie.
-
4 lata temu
|
+1 |
piotr.grela - Wydaje mi się, że trzeba słuchać różnych rzeczy. Słuchanie tego samego, czy nauka na siłę tych samych słówek i zwrotów, daje skutek odwrotny. Nasz mózg nie lubi się nudzić, lubi wyzwania.
-
4 lata temu
|
+2 |
Pokretka |
kktm |
MarcinHezychasta - @kktm dziękuję za kolejne dobre sugestie dotyczące osłuchania się z angielskim.
-
4 lata temu
|
|
Język angielski - nie bardzo rozumiem, dlaczego w pierwszym zdaniu nie wstawiamy "a"
Które z tych zwrotów zastosować w rozmowie ze sprzedawcą na bazarze, a które z pracodawcą?
"have been" - czy to konstrukcja jakiegoś angielskiego czasu ?