![]() | zkuligowska |
Drugiego trybu warunkowego używamy, gdy mówimy o sytuacjach niemożliwych lub mało prawdopodobnych w chwili obecnej. Jest to tzw. "gdybanie" - "co by było gdyby".
Konstrukcja zdania w drugim trybie warunkowym jest następująca:
zdanie z if |
zdanie główne |
---|---|
if + podmiot + czasownik w czasie Past Simple, | podmiot + would + bezokolicznik |
lub:
zdanie główne |
zdanie z if |
---|---|
podmiot + would + bezokolicznik | if + podmiot + czasownik w czasie Past Simple |
Kiedy używamy drugiego trybu warunkowego, należy pamiętać, że po if nie można używać would.
Przeczenia można tworzyć zarówno w zdaniu podrzędnym z if, jak i w zdaniu nadrzędnym z would - w zależności od kontekstu.
Pytania tworzymy przez inwersję, zawsze w zdaniu nadrzędnym (z would). Nie jest ważne, czy zdanie pytające rozpoczyna się od zdania nadrzędnego, czy od zdania podrzędnego.
Bardzo często drugiego trybu warunkowego używa się do dawania komuś rad. Należy pamiętać, że w drugim trybie warunkowym czasownik to be przyjmuje formę were dla wszystkich osób liczby pojedynczej i liczby mnogiej.
W tym znaczeniu możemy również użyć konstrukcji If I were in your shoes. Dosłownie oznacza ona "gdybym był w twoich butach".
Jeśli chcemy wyrazić bardzo uprzejmą prośbę, również użyjemy drugiego trybu warunkowego.
Pamiętaj:
W zdaniu podrzędnym po if nie można użyć czasu przyszłego. Inne słówka, po których nie można używać czasu przyszłego to:
![]() | quantum137 |
efogt - Mi też przyszły skojarzenia ale cicho siedzę:) a Ty nie mogłeś się powstrzymać:D
-
13 lat temu
|
+1 |
quantum137 - Ja się nie krępuje ale co niektórzy maja problem z wyłożoną kawą na ławie:)
No ale to nie moja broszka. - 13 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Co znaczy zwrot "a nice cold glass of" w odniesieniu do np. wody, piwa czy ogólnie napoju ?
Na stole leżała gruba warstewka kurzu.
P.S Asia, zajefajny ten piesek:)Już to chyba mówiłam:) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.