piotr.grela |
abmmichal |
piotr.grela - Tak jak pisałem wielokrotnie, w dużym uproszczeniu, dwa rodzaje języka angielskiego, język formalny, pisany i ten nieformalny - mówiony. Jeżeli chcemy rozumieć naitiwów musimy znać biernie te skróty, jeżeli chcemy brzmieć choć trochę podobnie do nich, musimy używać słów, skrótów, gramatyki języka mówionego.
Z całym szacunkiem Michał dla Twojej Pani z angielskiego, kto miał ją nauczyć jak naprawdę mówią Brytyjczycy... Nie wystarczy samo bycie w UK, trzeba jeszcze wiedzieć czego się uczyć i jak sluchać. Nasz mózg ma taką dziwną cechę ignorowania, tego czego nie rozumiemy... - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+2 |
piotr.grela - Ja bym nie nazwał języka codziennego brudnym ale językiem powszechnym zwany od łaciny "vulgaris" - czyli pospolity.
Język angielski "wyższy" formalny używa się do pisania prac naukowych, wygłaszania wykładów, prelekcji, rozmowy z Królową, premierem i do wszelkich egzaminów... Nacodzień język formalny jest przeszkodą bo brzmi bardzo pompatycznie i sztucznie... Nie daje on szacunku i uznania w oczach Brytyjczyków. https://youtu.be/gDYy3qucwFYk Język mówiony ciężko się analizuje bo materiał do jego badania trzeba fizycznie zgrać na nośniki a potem przekształcić go na tekst. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
abmmichal |
piotr.grela - Michał nikt nie ma obowiązku uczyć się języka potocznego, z tego nikt, nikogo nie będzie egzaminował.
Czy będziemy się uczyć języka potocznego, czy eleganckiego posh RP czy XVI wiecznego Shakespeare English - to jest każdego indywidualna sprawa. Grunt aby czerpać z tego przyjemność. Chociaż ja jeszcze wolę mieć obok przyjemności - jakąś korzyść. W języku polskim, też inaczej piszemy a trochę inaczej mówimy. "Kurde Michał, wiesz, że Ciebie nie ściemniam :-) " Słówka z języka polskiego - potocznego (nie wiedziałem, że jest ich aż tyle...) https://pl.m.wiktionary.org/wiki/Indeks:Polski_-_S%C5%82owa_potoczne - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
|
abmmichal |
abmmichal |
piotr.grela - Nasze uszy trzeba wytrenować, przyzwyczaić do "obcych" dźwięków.
Kiedy przyjechałem 10 lat temu do UK, bolały mnie uszy od mowy z której niewiele rozumiałem. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
+2 |
F | Foxymf |
piotr.grela - To dobry pomysł z tym nagrywaniem. Mówienie to u mnie jest pięta Achillesowa. Nie lubię zbytnio gadać
i nie lubię jak ktoś mi d.pę pierdołami zawraca. Na 99,99 % odpowiedź na nurtujące pytania ludzie mogliby sami sobie znaleźć w internecie ale z lenistwa im się nie chcę a ja nie mam czasu. Nie wiem, skąd to się bierze ale im jestem starszy tym mniej mam czasu. Jak przeanalizuję moją wymowę to brak mi - "flow" - płynności w mówieniu, mówię "staccato" zamiast płynnie - "legato". Może to też wynika, że kiedyś słuchałem książek które były wymawiane przez syntezator mowy a nie lektora. - 5 lat temu zmieniany: 5 lat temu |
|
Foxymf - Dlatego ja u siebie zaczynam wprowadzać (i chyba to usystematyzuję) coś takiego jak nagrywanie się - np. po 5-10 minut mówienia po angielsku na jakikolwiek temat. Wymyślam temat, włączam mikrofon, wcześniej opracowuję sobie być może dodatkowe zwroty i słówka na ten temat i mówię. Później to odsłuchuję i sprawdzam gdzie popełniałem błędy wymowy, w których miejscach miałem przerwy myślowe (czyli co warto dopracować). Sądzę, że to pomoże właśnie w łapaniu jakiejś większej biegłości czyli flow języka. Oczywiście to proces - postępy nie będą od razu, ale chyba warto.
-
5 lat temu
|
|
abmmichal |
piotr.grela - Aż tyle jest odmian : gotcha? Pierwszy raz kiedy spotkałem się z "gotcha" było w serialu Columbo z Peterem Falkiem: https://youtu.be/tmsXPbyhPNQ
-
5 lat temu
zmieniany: 5 lat temu
|
|
abmmichal |
JakubSiewierski |
Could tell me please about simplification of grammar in spoken British English
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków