E | ewakb |
T | tlstar |
ewakb - Gdyby to był dłuższy tekst to było by jasne. W powtórkach są pojedyncze zdania, więc powinno być jednolicie bo to denerwuje gdy pisze poprawnie a wyskakuje mi na czerwono, że źle napisałam i muszę jeszcze raz. A za moment jest drugie zdanie i poprawna odpowiedź jest na odwrót. Mój wniosek - to trzeba ujednolić w dziale powtórki
-
6 lat temu
|
+3 |
parseq - Zgadzam się z Wami, ale ujednolicenia się nie doczekamy. (Uczylibyśmy się jednostronnie?)
Wyjściem jest pozostawienie sobie wskazówki w notatce do danego elementu w powtórkach, typu: jakiś fotel albo ten fotel. - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu |
|
tlstar - @ewakb, a czy możesz uzasadnić dlaczego MUSISZ JESZCZE RAZ? Przecież to Ty sama się oceniasz, więc w prawidłowej odpowiedzi widzisz, że odpowiedziałaś prawidłowo, a różnica wynika wyłącznie z użytego przedimka, co jak wyżej wskazałem nie jest żadnym błędem.
-
6 lat temu
|
-3 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
N | netis7 |
darkobo - tlsar już Ci wyżej napisał. Taki urok języka angielskiego. W polskim nie mamy odpowiednika a/the, dlatego nam tak trudno to pojąć. Kinieczny jest kontekst, żeby wiedzieć, czy powinien być rodzajnik okerślony czy nieokreślony. Jedyne wyjście dodawać notatki do powtórek. Nie wyobrażam sobie, jak inaczej eTutor mógłby to zorganizaować.
1. buy a flat - gdy mówisz, że chesz kupiś sobie jakieś mieszkanie, będzisz się rozglądać, jeszcze nie wybrałeś. by the flat - też może być poprawnie, gdy już wybrałeś mieszkanie, konkretne i teraz tylko trzeba sfinalizować umowę i zapłacić. - 6 lat temu |
+2 |
darkobo - a reservation - choćby dlatego bo Pani przy okienku nie wie o jaką rezerwację chodzi, albo inaczej mówiąc chodzi o ogólną czynność polegającą na zmianie rezerwacji. I tak, jeśli już rozmawiałeś z Panią o zmianie rezerwacji, to używasz "the reservation", bo już mówisz o konkrecie. W tłumaczeniu na j. polski nie ma żadnej różnicy, rezerwacja to rezerwacja.
-
6 lat temu
|
0 |
M | michal.br |
DE A1 40 Lekcja 1 Szyk prosty - Ćwiczenie zdania złożone współrzędnie
dlaczego don't bleach != do not bleach w powtórkach
Dlaczego tłumaczenie brzmi: My friends are calling me "Giraffe".
Która wersja jest poprawna: in a chair or on a chair, a może dwie wersje są poprawne ?