Kasia_el Pracownik eTutor |
darkobo |
Shay - Ja wciąż czekam na możliwość odsłuchania plików mp3 z danego materiału, dostępnych w jednym miejscu:-)
A kto się nie rozwija, ten się cofa;-) - 6 lat temu |
+4 |
Barbara.m - Ja dotychczas oceniałam podobnie: 4 - pamiętam i wymawiam słowo poprawnie natychmiast
3 - pamiętam słowo poprawnie i poprawnie je wymawiam ale po chwili zastanowienia 2 - pamiętam słowo, poprawnie je piszę, ale robię błąd w wymowie 1 - ni w ząb nie pamiętam Też się zastanawiam jak to przenieść na nowe oceny. Ale przede wszystkim - która ocena "zalicza" słowo a która nie. - 6 lat temu |
+5 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
T | tlstar |
Kasia_el - Przyciski "Świetnie" i "Średnio" zaliczają słowo, natomiast przycisk "Źle" nie zalicza go. Częstotliwość wpadania do powtórek słów oznaczonych jako „Świetnie” będzie taka sama, jak do tej pory – będą się pojawiać sporadycznie. Słowa, przy których została wybrana opcja „Średnio” będą natomiast pojawiać się w powtórkach nieco częściej niż te świetnie opanowane. Przycisk „Źle” nie zalicza słowa i powoduje, że pojawia się ono ponownie w zestawie powtórkowym, czyli liczba powtórek z danego dnia się nie zmniejsza.
-
6 lat temu
zmieniany: 6 lat temu
|
+4 |
B | Barbara.m |
Kasia_el - Obie odpowiedzi będą zaliczały słówka. Te oznaczone przyciskiem "Świetnie" będą pojawiać się w powtórkach sporadycznie, oznaczone jako "Średnio" - nieco częściej, aby je lepiej zapamiętać, "Źle" - ponownie wskakują do zestawu na dany dzień.
-
6 lat temu
|
+1 |
parseq |
Diversis |
Barbara.m - Pewnie, że to kwestia przyzwyczajenia. Dlatego dla mnie ta zmiana jest bez znaczenia. Dotychczas stosowałam jeden mechanizm - teraz zastosuję inny. Jedyne co mnie interesuje - to odpowiedź pracownika eTutor - które odpowiedzi zaliczają a które nie. Można się tego domyślać ale po co skoro można otrzymać jednoznaczną odpowiedź ;-)
-
6 lat temu
|
+3 |
parseq |
Barbara.m - Może tak a może nie. Jeśli ocena zaliczająca byłaby jedna to oznaczałoby to, że średnio nie zalicza słówka i tym samym określenie "kiepsko" zmieniło się po prostu na "średnio" - a jaka to różnica? Obecne "dobrze" przenosiło powtórki bliżej niż "świetnie". To właśnie pomiędzy "nie pamiętam" a "kiepsko" była niewielka różnica bo tak czy inaczej słówko trzeba było powtórzyć tego samego dnia i powracało ono kolejnego dnia. Dla mnie sensowniejsze byłoby połączenie w jedno negatywnych (niezaliczających) odpowiedzi a pozostawienie dwóch zaliczających, różnicujących czas do kolejnej powtórki (np. aby "średnio" sprawiało, że słówko powróci za kilka dni).
-
6 lat temu
|
+4 |
parseq - Zgadzam się. Albo dwie oceny zaliczające, różnicujące potrzebną częstotliwość powtórek, albo nic nie zmieniać w obecnym systemie. Nie wiemy jako użytkownicy w jaki sposób algorytm powtórek korzystał z informacji "Nie pamiętam" i "Kiepsko". Mam nadzieję, że nie traktował ich równorzędnie.
-
6 lat temu
|
|
piotrek0515 - W tej kwestii już spieszymy z wyjaśnieniem - z trzech ocen, które pozostaną po odświeżeniu, dwie będą odpowiedź zaliczać, a tylko jedna spowoduje niezaliczenie danego elementu.
-
6 lat temu
|
+3 |
? | Gość |
Ste - Myślę, że Twoja propozycja jest z sensem, bo albo się coś zna albo nie ;) Ale również pośrednia opcja, gdzie znamy słowo, ale robimy błąd czy to w wymowie czy pisowni i chcemy zwrócić na to słowo większą uwagę, (ale znowu nie taką dużą jak przy słowie, którego nie pamiętamy), jest wtedy potrzebna. Koniec końców myślę, że zmiana która będzie wprowadzona będzie na lepsze.
-
6 lat temu
|
+9 |
parseq - Jak się ma dużo słówek w Powtórkach, to możliwość zredukowania częstotliwości powtarzania elementów świetnie opanowanych jest niezmiernie cenna. Jeśli przypominam sobie coś, ale dopiero po 4-5 sekundach, to nie ma sensu powtarzać tego elementu tego samego dnia, bo na poziom "świetnie" to zapewne wejdziemy, ale tylko z krótkotrwałym efektem. Słówka opanowane tylko na "dobrze" powinny być powtarzane jeszcze kilka razy, wyraźnie częściej niż te z kategorii "świetnie". Wynika z tego potrzeba rozróżnienia przynajmniej trójstopniowego: "nie umiem / umiem / umiem świetnie, tj. spytaj za miesiąc"
-
6 lat temu
|
+2 |
J | Jamz |
piotrek0515 - Dziękujemy za zgłoszenie usterki. Nie jest ona jednak związana z ostatnimi zmianami w module powtórek. Nasi programiści wiedzą już o problemie i postaramy się wprowadzić poprawkę najszybciej jak to możliwe. Za niedogodność przepraszamy.
-
6 lat temu
|
|
J | Justine79 |
parseq - Uzasadnieniem zmiany była statystycznie mała popularność przycisku "Kiepsko" (ocena 2).
Też nie rozumiem dlaczego ten przycisk tak przeszkadzał, że trzeba go było zabrać. - 6 lat temu |
+3 |
vaka |
Shay - Mnie również przydałaby się opcja "odwrotnego"tłumaczenia z angielskiego na polski. Muszę używać innych programów do tego. Poza tym, ta zmiana w ocenianiu powtórek ani mi nie ułatwiła,ani nie utrudniła życia.
-
6 lat temu
|
+3 |
piotrek0515 - Opcję odwrotnego tłumaczenia (z angielskiego na polski) można znaleźć na naszej stronie w sekcji o nazwie "Powtórki specjalne" - https://www.etutor.pl/special-repetitions
Moduł ten umożliwia użytkownikom tworzenie własnych zestawów słówek na podstawie list znajdujących się w zakładce "Twoje słówka" i pozwala na całkowitą kontrolę nad przerabianymi elementami. Możemy wybrać ich liczbę, czas powtarzania i ilość cykli. Więcej informacji na ten temat znajduje się tutaj: https://www.etutor.pl/help/special-repetitions - 6 lat temu |
+1 |
vaka - @piotrek0515 Tak, zdaje sobie z tego sprawę, co zresztą przecież napisałam powyżej.
I tak jak napisałam - nie o to chodzi. Nie o to by sobie samemu tworzyć jakieś listy i elementy specjalne, tylko by taka opcja była dostępna dla wszystkich powtórek w trakcie ich codziennego robienia. W przeciwnym razie wkrada się automatyzm i nuda. Ja dodatkowo zauważyłam, że jak widzę potem jakieś słówko po angielsku, którego uczyłam się tylko metodą polski-angielski, to mam problem z przypomnieniem sobie jego znaczenia. Zatem niejako tylko 1 jedna forma uczenia się jest szkodliwa. - 6 lat temu |
+2 |
kotagus - Vaka, absolutnie się z Tobą zgadzam. Działam jak pies Pawłowa, widzę dane słowo i je tłumaczę, ale nie po znaczeniu, tylko po tym jak mi mózg zapamiętał dany wyraz niejako wizualnie. Potem mam w książce czy gdzieś tam to słowo i wiem, że je znam (widziałam, tłumaczyłam) ale co ono znaczy - czarna dziura. Gdyby był jakiś przycisk zmieniający wedle życzenia czy dziś chcesz swoją partię słówek z ang. na polski czy odwrotnie. Ach, byłoby idealnie... Ale wiem też, że baza musiałaby być potężna, bo przecież często nie jest to 1 do 1. Możesz znaleźć inne tłumaczenie i system musiałby to uwzględniać...
-
6 lat temu
|
+6 |
piotr.grela |
darkobo |
S | Ste |
darkobo - Korzystasz ze smartfona (tebletu) czy komputera z klawiaturą? Ja co rusz klikam w dwójkę, choć nie pamiętam dobrze pisowni i bardzo się staram, ale jeśli przez kilka lat 2 była "słabo" - i nie zaliczała, to trudno jest się przestawić. I wkurza mnie, że zalicza mi niepoprawną odpowiedź, choć tego nie chcę. No chyba, że autorom chodzi o to, by wszyscy się przesiedli na smartfony - tam faktycznie to nie problem.
-
6 lat temu
|
+1 |
S | Ste |
parseq - Likwidacja jednej z ocen w powtórkach jest rzeczą dyskusyjną. Wcześniej używałem czterech ocen, teraz jadę na trzech.
A zmiana przyporządkowania klawiszy do funkcji to zupełnie inna sprawa, tak się poprostu nie robi(!!) bez twardych argumentów natury technicznej. To jest jakby przenieść dźwignię kierunkowskazów na prawą stronę kierownicy, bo większość ludzi jest praworęczna a kierunkowskazy używa się częściej niż wycieraczki. Do tego też się możnaby przyzwyczaić, tylko po co ponieść tego koszty? - 6 lat temu |
+6 |
Diversis - Tak mi się skojarzyło z tą metaforą do kierunkowskazów.
Samochody grupy volkswagen (m.in. audi, skoda, seat) mają włącznik świateł jako jako osobne pokrętło, podczas gdy cała reszta - jako przełącznik przy kierownicy. Podobnie większość samochodów ma stacyjkę po prawej stronie, tymczasem Porsche - po lewej... oczywiście pewnie nikt nie porwie się na to aby zamienić miejscami pedału gazu z pedałem hamulca, ale te przykłady pokazują, że nie wszędzie jest "tak się po prostu nie robi" ;-) - 6 lat temu |
|
Diversis - Może w dłuższej perspektywie ta zmiana 4 przycisków na 3 okaże się klapą, a może jednak sukcesem. Dążenie do perfekcji wymaga prób. Dajmy jej szansę, dajmy tez sobie chociaż miesiąc na testy nim wystawimy ocenę.
Z pewnością nie jest to zmiana typu "pedał hamulca w miejsce pedału gazu i vice versa" ;-) - 6 lat temu |
+1 |
darkobo |
Barbara.m - A moim zdaniem są jednak potrzebne trzy oceny. Można znać coś świetnie (bez zastanowienia, niemal myśląc o czymś innym umieć poprawnie podać tłumaczenie) albo "zaliczyć" odpowiedź zastanawiając się nad nią jednak. Takie rozróżnienie jest niezmiernie ważne bo słówka świetnie opanowane powinny trafiać daleko w przyszłość a te "zaliczone" być powtarzane dość często tak aby je utrwalić.
-
6 lat temu
|
+5 |
P | Ptasiek |
parseq - Przy okazji zabrania przycisku "kiepsko" zmieniło się znaczenie klawiszy z cyferkami służącymi do samooceny. To ma już spore znaczenie dla użytkowników sprzętu z fizyczną klawiaturą!!
-
6 lat temu
zmieniany: 6 lat temu
|
+3 |
Aktualizacja ekranów gratulacyjnych po wykonanej lekcji
Dziwna zmiana w działaniu funkcji 'Sprawdź odpowiedź' w powtórkach
Na czym dokładnie polega różnica pomiędzy przyciskami 1 i 2 podczas wykonywania powtórek?
Jak mam po zmianie się dalej oceniać? Tego tu nie opisano...
Czy może eTutor przejmie na siebie pomiar czasu reakcji? To byłby ciekawy chwyt!
Czy zmiana była testowana na grupie ochotników, którzy się dopiero uczą (level poniżej B1) ? - 6 lat temu zmieniany: 6 lat temu
Jakbym powiedział,że "średnio" Pani dziś wygląda to pomyślałaby Pani, ze Panią obrażam czy wyrażam w miarę pochlebne zdanie na Pani temat? ;) No offence.
Kolorystycznie też to się zgrywa raczej w blok "ŹLE, ŹLE, ==> SUPER" niż w "ŹLE- nie pamiętam nic, ŚREDNIO/DOBRZE- pamiętam w miarę, ŚWIETNIE - nie powtarzajcie mi tego wcześniej niż za pół roku, bo to dla mnie jak "to be" " - 6 lat temu
ps. dlaczego "-" można postawić raz na 15 min. ? - 6 lat temu