ZALOGUJ SIĘ

Odmiana zaimków dzierżawczych: their, theirs

miesiąc temuostatnia aktywność: miesiąc temu
W tłumaczeniu ''Czy to ich samochód ?" program podaje jako poprawne " Is it their car?", i błędnie dla "Is this car theirs ?" Dlaczego drugą formę odpowiedzi wskazuje jako błędną?
M
Max_44xcv

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Dlatego, że system uznaje tylko jedną odpowiedź za poprawną. Tę , którą przewidział autor pytania. Tak jest zaprojektowany. Niedawno było o tym na Forum.
darkobo

Wydaje mi się, że to jest coś na zasadzie:

Czy mogę ci jakoś pomóc?
Czy mogę tobie jakoś pomóc?

Teoretycznie można tak i tak, ale z reguły nikt nie użyje drugiej wersji.
R
ramsch123
darkobo - Niezupełnie. To głównie kwestia systemu eTutora.
Ale jeśli pójść twoim tropem, to można byłoby przedstawić to tak:
Czy to ich samochód?
Czy ten samochód jest ich?
- miesiąc temu
ramsch123 - Nie można, bo nie o to mi chodziło. Nie bez powodu podałem inne zdanie. - miesiąc temu

Jeżeli wspomniane przez Ciebie zdanie pojawia się podczas wykonania powtórek, to jest to fraza, którą wcześniej dodałeś do tego modułu, aby system uznał odpowiedź, należy wpisać hasło zgodnie z oryginałem. W tej sytuacji mogę zaproponować dwa pomocne rozwiązania:

1. dodanie notatki do hasła, aby ułatwić zapamiętywanie elementów dodanych do powtórek, można skorzystać z funkcji dodania notatki do danego hasła, klikając symbol dymka.

2. samodzielna zmiana oceny, jeśli system przydzieli ocenę Źle, to można samodzielnie ją zmienić na Średnio lub Świetnie.

W przypadku gdy zdanie pojawia się w ćwiczeniu, to może ono polegać na wybraniu odpowiedzi lub wpisaniu hasła w taki sposób, w jaki ono było podane wcześniej w lekcji w notatce lub na liście słów.
MyroslavaRozbytska18
Pracownik eTutor