ZALOGUJ SIĘ

"Could it be Mark?" Jaki to czas ("could")?

13 lat temuostatnia aktywność: 9 lat temu
M
monisia19882

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

could - czas przeszły od can

występuje czasem w zdaniach warunkowych

W zdaniach mówiących o prawdopodobieństwie zdarzenia (lub nie zdarzenia) się czegoś w przyszłości nie używamy czasownika modalnego can. Zamiast niego używane są czasowniki modalne may i might lub czasownik could, kiedy chcemy podkreślić, że prawdopodobieństwo jest niewielkie.

popatrz tu: http://www.t4tw.info/angielski/gramatyka/can-could.html
TLK
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
monisia19882 - ok tylko nie rozumiem tego someone is coming could it be Mark ktoś idzie czy to mark przeciez on jeszcze nie doszedł to dlaczego czas przeszły - 13 lat temu
TLK - doprecyzowałaś pytanie - uzupełniłem odpowiedź -:) - 13 lat temu zmieniany: 13 lat temu

could występuje tu jako przypuszczenie czynności dziejącej się w czasie teraźniejszym
P
paulinawlod

poza tym co napisała TLK
można dodać, że "could" jest grzeczniejszy niż "can"
Can you pass me the hammer? - czy mógłbyś
Could you pass me the hammer? - czy mógłbyś (grzeczne)
Bilberry

Przykłady dla utrwalenia (zawsze są pomocne):

1.He could speak fluent English when he was five. [Kiedy miał pięć lat potrafił płynnie mówić po angielsku.]
2.My grandfather could play chess very well. [Mój dziadek potrafił świetnie grać w szachy]
3.I could smell the scent of the sea. [Mogłem poczuć zapach morza]
4.I could understand all the instructions. [Potrafiłem zrozumieć wszystkie polecenia]
5.I am so happy that you could come. [Bardzo się cieszę, że mogłeś przyjść] - zdanie podrzędne.
6.She could only get the cheapest tickets. [Udało się jej dostać tylko najtańsze bilety] - słowo ograniczające only.
7.He could hardy believe what he heard. [Ledwo mógł uwierzyć w to, co usłyszał.] - słowo ograniczające hardly.
F
fcliverpool8