Z | ZbigniewP |
Like to przyimek, natomiast as to spójnik. Like jest używane jako spójnik, ale tylko w nieformalnym, mówionym języku. W formalnym angielskim użycie like jako spójnika jest niedopuszczalne.
Główna zasada brzmi: like używa się przed zaimkami i rzeczownikami. As używa się, jeśli w zdaniu składowym występującym po nim pojawia się czasownik. Like jest prostsze i używa się po nim prostszych konstrukcji. As jest bardziej formalne, a występujące po nim konstrukcje są często bardziej złożone.
Like używamy do mówienia o rzeczach lub osobach, które są do siebie podobne. Oznacza wtedy "jak", "podobne do" lub "takie jak".
Like używamy do mówienia o tym, że daną czynność możemy wykonać w pewien sposób. Oznacza wtedy "w ten sposób", "w taki sposób".
Like używamy w wyrażeniu feel like doing something, które oznacza "mieć ochotę coś zrobić".
As używamy, gdy ktoś lub coś pełni jakąś funkcję albo gdy mówimy o czyjejś pracy.
As używamy w wyrażeniach as + podmiot + czasownik w formie przeszłej, które odnoszą się do czegoś, co miało miejsce wcześniej, np. as I said, as you know, as I thought, as I expected, as I promised, itp. W połączeniu z czasownikiem say zamiast as można użyć like, tworząc wyrażenie like + podmiot + said, które jednak jest bardziej nieformalne niż as + podmiot + said.
As używamy również do wyrażania opinii i preferencji, np. as I see it, as I like it, itp.
Podkreślając, że zazwyczaj/zawsze coś się dzieje używamy zwrotów as usual lub as always (NIE: like usual/always).
Like i such as używamy do podawania przykładów. Można je również zastąpić bardziej formalnie brzmiącym wyrażeniem for example.
As if i as though oznaczają "tak jakby, jak gdyby". Używamy tych zwrotów najczęściej porównując, jak coś wygląda, smakuje, zachowuje się, pachnie, co robi, co się może stać itp. Pomiędzy as if i as though nie ma większej różnicy. Jedyna rzecz, na jaką można zwrócić uwagę, to fakt, iż jeśli mamy do czynienia z mniej prawdopodobnym scenariuszem lub sytuacją, częściej stosuje się as if.
J | jasta81 |
ZbigniewP - Ja dosłownie wkleiłem zamieszczone na etutor wytłumaczenie zastsowania "as" w wyrażeniach "as + podmiot + czasownik w formie przeszłej". Zwracam uwagę: "czasownik w formie przeszłej". A w podanych przykładach etutor zamieszcza min. "as I know". Czy "know" to czasownik w formie przeszłej? Czy może akurat czasownik "know" stanowi jakiś wyjątek w tej regule? Chodzi mi właśnie o to, czy moze jest błąd w wyjasnieniach etutor dotyczących jednego z zastosowań "as"?
-
13 lat temu
|
|
cagatos - Też mi się wydaje, że as I know, nie powinno znaleźć się w tym miejscu gdzie jest, bo know nie jest w formie przeszłej.
-
13 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
E | efogt |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków