How long has she been learning English? = Od kiedy ona uczy się angielskiego?
a dlaczego nie powiemy:
Jak długo ona się uczy angielskiego?
Ten czas nie jest łatwy dla mnie, także proszę o pomoc i dokładne wyjaśnienie. Kto pyta nie błądzi ;)
Dzięki z góry za pomoc
How long has she been learning English? = Od kiedy ona uczy się angielskiego?
a dlaczego nie powiemy:
Jak długo ona się uczy angielskiego?
Ten czas nie jest łatwy dla mnie, także proszę o pomoc i dokładne wyjaśnienie. Kto pyta nie błądzi ;)
Dzięki z góry za pomoc
w angielskim jest czas present perfect, który jest niby teraźniejszy, ale mówi o przeszłości, w skrócie chodzi o przeszłość, która ma wpływ na teraźniejszość
w podanym przez ciebie przypadku jest czas present perfect continuous, który dodatkowo daje informację, o długości procesu
łatwiej to pokazać w zdaniach twierdzących
(present perfect)
She has learned English. - Ona uczyła się angielskiego. (kiedyś tam w przeszłości, nie wiemy kiedy i nas to nie obchodzi, ważny jest efekt na teraz, ona uczyła się, więc coś umie)
I have seen this film. - Widziałem ten film. (nie ważne kiedy, ale widziałem, więc nie opowiadaj mi fabuły bo to nie ma sensu)
(present perfect continuous)
I have been waiting for two hours. - Czekałem przez dwie godziny. (w czynności nie było przerwy i właśnie się skończyła, bo przyszedłeś i już nie czekam)
She has been learning English for two years. - Uczyła się angielskiego przez dwa lata. (nie była to czynność jednorazowa lub wielorazowa, była to czynność ciągła)
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.