K | kasina_k |
Wyobraź sobie, że jesteś na wycieczce w Londynie. Napisz prywatny (nieformalny) list do swojej przyjaciółki/swojego przyjaciela, w którym opiszesz wycieczkę. Pamiętaj, że możesz używać nieformalnego języka (np. form skróconych) i nie zapomnij o odpowiednich frazach na rozpoczęcie i zakończenie listu. W swoim liście opisz jak spędzasz wakacje:
Na koniec swojego opisu umieść zdanie, w którym zapraszasz swoją przyjaciółkę/swojego przyjaciela do siebie po powrocie (na przykład w celu pokazania zdjęć jakie zrobiłeś/zrobiłaś). Napisz przynajmniej 100 słów.
H | halkins |
kasina_k - Dzięki za odpowiedź. Nie jestem jednak pewna czy jeśli chcę opisać teraźniejszość ( coś co się zaczęło i trwa nadal ) nie powinnam jednak zastosować czasu ciągłego czyli PPC np " I have been doing sightseeing .... " Oczywiście mogę zrobić tak jak piszesz i zastosować czas Past Simple ale i tak będzie mnie męczyć to pytanie :-) Pozdrawiam :-)
-
9 lat temu
|
|
milena.u - Możesz zastosować PPC, jeśli chcesz:) Pamiętaj jednak, że czasy ciągłe lubią podkreślać długość trwania czynnści (czasami wskazują na negatywne nastawienie mówcy - coś trwa za długo, chcemy ponarzekać) lub wskazują, że czynnośc jest raczej zakończona (Present Perfect Simple) lub raczej jeszcze nie (Present Perfect Continuous), więcej na ten temat tutaj https://www.etutor.pl/lessons/en/b1/10/1/29232 Pozdrawiam:)
-
9 lat temu
zmieniany: 9 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.