ZALOGUJ SIĘ

pytanie: czy istnieje liczba mnoga: ice-cream or ice-creams?

14 lat temu
A
aflor11

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

nie ma formy ice creams gdyż jest to rzeczownik niepoliczalny więc nie ma liczby mnogiej z "s". można jedynie powiedzieć 2 miski lodów 2 bowls of ice cream lub innych policzalnych pojemników
kubela

Cześć.
W wyjaśnieniu pomógł mi słownik Longmana:)

Rzeczownik "ice cream" jest zarówno policzalny jak i niepoliczalny.

Jako niepoliczalny: zamrożone słodkie jedzenie, zrobione z mleka , śmietany i cukru z owocami, orzechami, itd czyli jako substancja płynna, zamrożona.Jak wiemy substancje płynne czy sypkie w angielskim są niepoliczalne. Czyli nie może wystąpić w liczbie mnogiej z końcówką "s". Tak jak woda czy makron czy ryż. Np:

vanilla ice cream

Jako policzalny: mała wartość czyli jedna porcja (w wafelku np.) tegoż zamrożonego słodkiego jedzenia dla jednej osoby. Np:

Mummy, can I have an ice cream?

Co do "ice creams": jako rzeczownik policzalny czyli jeden lód dla jednej osoby istnieje z końcówką "s". Można powiedzieć że prosi się o dwa czy trzy lody , w kubeczku czy w wafelku , jako porcję. Zajrzyj proszę do tego linku:)

http://www.amysicecreams.com/2.0/#/home/ i tu
http://www.youtube.com/watch?v=EOfy5LDpEHo

Jak się gdzieś pomyliłam to proszę o korektę.
Pozdrawiam serdecznie.
E
efogt
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
Marzyciel - zgadza się ;) ice creams, jest dopuszczalne jak chodzi np. o rożka czekoladowego <3 - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
efogt - Dziękuję bardzo za potwierdzenie:)Znaczy że zrozumiałam temat:)Pozdrawiam serdecznie:)+ - 14 lat temu
aflor11 - Dzieki :-)

- 14 lat temu
efogt - Nie ma za co , starałam się:)+
Pozdrawiam.
- 14 lat temu
kubela - niestety słownik Webstera tego nie potwierdza, a rozumiem, że chodziło o język oficjalny a nie potoczny - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
eneduelike - http://pl.wiktionary.org/wiki/ice_cream
odmiana:
(1.1) nieodm.
(1.2) lp ice cream, lm ice creams
(1.1) lody
(1.2) lód (na patyku, rożek ect.)
- 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu

wydaje mi sie, ze forma 'ice creams' istnieje niekiedy w mowie potocznej... tak samo jak 'two coffees', 'two waters'. w domysle jest mowa o kubkach, porcjiach, butelkach. nie jest to jednak poprawne gramatycznie.
rzuff_3

Stawianie przedimka przed materią niepoliczalne był już wielokrotnie wałkowany w -Pytania-, a nawet ostatnio /około tydzień temu/ raczej dobrze wytłumaczyliśmy z Myszulą wstawienie przedimka -a- przed -beer-
-beer- zaliczamy do niepoliczalne,
ale -a beer- a teraz myślimy tylko o jakimś tam piwie /np. puszka, kufel/
oraz -two beers- a teraz myślimy o dwóch piwach
Bardzo podobnie jest z -ice cream- i Efogt ma całkowitą rację,
bo spokojnie można powiedzieć "Two ice creams, please."
Z
zenstef

Hey:)
Wszystkich niedowiarków i krytycznie nastawionych do mojej wypowiedzi bardzo proszę aby zajrzeli do artykułu anglojęzycznego na temat historii, pochodzenia, recepty , produkcji lodów. Uważnie czytając zwróćcie proszę uwagę na to jak często rzeczownik "ice cream" przeplata się w tym artykule ze słowem "ice creams". Łatwo można przyswoić sobie na podstawie tego artykułu , kiedy używamy "ice cream" a kiedy "ice creams".

http://www.foodtimeline.org/foodicecream.html

Pozdrawiam serdecznie:)
E
efogt
zenstef - Cześć,
a ta stronka nie chce mi się otworzyć :(
ps.może coś z moim sprzętem, ale teraz raczej siedzę przed sprzętem i na łaczach, o których można mówić ,,żyleta" ;)
efogt - Tak , widzę że z tego linku się nie otwiera. Ale jak wpisuję w pasek adresu ręcznie ten właśnie adres to się otwiera. Nie mam pojęcia dlaczego z tego linku nie. Wpisz adres ręcznie w pasek adresu w przeglądarce .Na pewno się otworzy. Pozdrawiam.
P.S. Firefox nie otwiera tej strony. Ale Explorer tak.
zenstef - Coś tam popróbowałem... ;)
Na próbowanie dałem sobie tylko do około 5 min. A tak szczerze mówiąc ;)
za dużo więcej to raczej bym się nie nauczył ;)
ps.kiedyś ,,wskakiwałem" na takie różne stronki, dawałem ,,tamtym użytkownikom" trzy szybkie pytania /były bez odpowiedzi/
i po kilku dniach z tamtych stronek po prostu odchodziłem ;)
Zawsze bardzo drogą mojemu sercu Koleżankę pozdrawiam bardzo serdecznie ;)