I | Izabelaka |
If you had a million dollars, you would have bought that car. = Gdybyś miał milion dolarów, kupiłbyś tamten samochód.
W języku angielskim możemy mieszać ze sobą drugi i trzeci tryb warunkowy w jednym zdaniu. Możemy zrobić to na dwa sposoby:
if + drugi + trzeci
lub
if + trzeci + drugi
W tej notatce przyjrzymy się pierwszej wersji: drugi + trzeci tryb warunkowy.
Kiedy mieszamy drugi tryb warunkowy z trzecim, mieszamy ze sobą coś nierealnego (co odnosi się do teraźniejszości) z czymś nierealnym w przeszłości. Zdanie składowe z if opisuje obecną niemożliwą sytuację. Drugie zdanie składowe opisuje coś, co nie zdarzyło się w przeszłości.
Budowanie zdań
Rozważ poniższe sytuacje:
Widzieliśmy wczoraj kabriolet. Tobie bardzo spodobał się ten samochód. Spodobał ci się i chciałeś go kupić. Jednakże kosztował on milion dolarów. Nie miałeś miliona dolarów wczoraj, nie masz go również teraz. Gdybyś był w posiadaniu miliona dolarów to kupiłbyś wtedy tamten samochód:
If you had a million dollars, you would have bought that car. = Gdybyś miał milion dolarów, kupiłbyś tamten samochód.
Scarlet ma zielone oczy i uwielbia nosić zielone sukienki. Chciała iść na wystawną kolację, ale nie miała sukienki. Wzięła więc zielone zasłony z salonu i uszyła z nich piękną zieloną sukienkę.
If the curtains weren't green, Scarlet wouldn't have made a dress with them. = Gdyby zasłony nie były zielone, Scarlet nie zrobiłaby z nich sukienki.
Inne przykłady - zdania twierdzące
Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam deszcz. Jednakże teraz jestem dorosła i nienawidzę deszczu. Wczoraj padało i bardzo mi się to nie podobało.
If I were still a child, I would have loved the rain yesterday. = Gdybym nadal była dzieckiem, podobałoby mi się, że wczoraj padało.
Joe spędził cztery miesiące w Chinach. Uczył się chińskiego, ale nie nauczył się go za dobrze. Ty teraz uczysz się chińskiego. Poprosiłaś Joe o pomoc z zadaniem domowym. Jednakże on nie był w stanie ci z nim pomóc.
If Joe knew Chinese better, he could have helped you with your homework. = Gdyby Joe znał chiński lepiej, mógłby pomóc ci z twoim zdaniem domowym.
Inne przykłady - zdania przeczące
Mam brzydki płaszcz. Nie lubię go, ale to jest jedyny płaszcz jaki mam. Dzisiaj jest całkiem zimno, więc włożyłam swój brzydki płaszcz.
If the weather were warmer, I wouldn't have worn this ugly coat. = Gdyby było cieplej, nie musiałabym wkładać tego brzydkiego płaszcza.
Ludzie, którzy nie są profesjonalnymi sportowcami, nie mogą zakwalifikować się do olimpiady. Michael Phelps i Justyna Kowalczyk są sportowcami, którzy w przeszłości brali udział w igrzyskach olimpijskich.
If they weren't professional athletes, they couldn't have participated in the Olympic Games. = Gdyby oni nie byli profesjonalnymi sportowcami, nie mogliby wziąć udziału w igrzyskach olimpijskich.
![]() | quantum137 |
quantum137 - hehe:) Fakt, zrobiłem sobie od tutorka sporą przerwę ale od angielskiego nie:)
-
10 lat temu
|
|
ewa159 - Nie wątpiłam w to ani trochę:-) To jeszcze tylko dodam, by więcej nie "zaśmiecać" wątku, że powrót starej ekipy w ogóle byłby w wielu przypadkach wybawieniem. Wiesz ;-)
-
10 lat temu
|
|
quantum137 - Nie bądźmy tacy drobiazgowi z "zaśmiecaniem" w komentarzach hehe:P... (jak komuś się to nie podoba to śmiało stawiać minusy)... a tak w ogóle to gdzie się podziali nauczyciele z tutora... widze tylko samych "pracowników".
-
10 lat temu
zmieniany: 10 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Czy zamiast "The cost per day is 40 euro" mogę powiedzieć np. "It is cost 40 euro per day"?
Czy występuje następstwo czasu w okresach warunkowych w mowie zależnej?
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.