spirulinka |
TommyTu |
TommyTu - tutaj http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie?q=variety&l=enpl&in=en&lf=en masz podobny przykład:
available in a wide variety of sizes dostępny w szerokim wyborze rozmiarów Chociaż ten przykład jest dla trochę bardziej zaawansowanych, bo "wide" utrudnia sprawę. Chodzi mi o to, że widzę, że uczysz się angielskiego analitycznie, czyli tak samo jak ja. Chociaż że... może Ty potrzebujesz uczyć się tak jakby w grupie... stąd pewnie nie przekonam Cię do uzbrojenia się w słowniki... Bo ja np. nie lubię zadawać pytań na forach. Wolę najpierw grzebać w słownikach, necie, książkach gramatycznych, a na samym końcu są fora, ale ja jestem introwertykiem, a ty pewnie ekstrowertyczką. - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu |
|
spirulinka - Zgadza się, jestem ekstawertykiem. Pytania na forach zadaję wyłącznie po to by zaoszczedzić na czasie, gdyż nie mam go zbyt wiele na naukę :)
-
10 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
H | halkins |
spirulinka - Do szału mnie doprowadzą te - niepoliczalne i - policzalne, Czy jest może jakaś konkretna lista z nimi - ?
Przecież różnorodność to pojęcie zdaje mi sie abstrakcyjne - jak ono może być policzalne? Dzięki za odp,:):) - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu |
|
halkins - Wiem, wiem...
Np. w słowniku eTutor jest wiele słówek które mają [COUNTABLE AND UNCOUNTABLE]. Zawsze powodują zamieszanie. Na szczęście jest wiele kompilacji i kombinacji słówek które notorycznie się powtarzają i po jakimś czasie można sie ich nauczyć bez zbędnej analizy typu COUNTABLE OR UNCOUNTABLE. - 10 lat temu |
|
spirulinka |
wacek6713 - Wile przykładów w Diki, pomimo tego że jako zdania są poprawne nie odnoszą się typowo do tłumaczonego słówka. Nie wiem dlaczego takie zdania są podawane jako przykłady, gdyż uważam, że to wzbudza wiele kontrowersji i niedomówień.
-
10 lat temu
|
|
marcin.m Pracownik eTutor |
🟠 [Wątek eTutora] 💬 Prompty do 🤖 ChatGPT związane z nauką języków