ZALOGUJ SIĘ

Dlaczego w tym zdaniu po "will" jest III forma?

zmodyfikowany: 11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
That song will be sung later on by the children.

Co to za konstrukcja? Wiem, że III formę używa się w Future Perfect, ale to mi na to nie wygląda.
Otus

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Jest to The passive - Future Simple

https://www.etutor.pl/lekcje/1160/17989/
A
atusia73
Otus - Łał, to po kiego grzyba Etutor wciska takie zdania na poziomie B1 bez wyjaśnienia? Dzięki. - 11 lat temu
Ewa-Sally - Może po takiego, żeby sobie jeden czy drugi użyszkodnik rozwijał umiejętność intuicyjnego rozumienia treści takich różnych zdań... - 11 lat temu

Żeby nie zakładać nowego tematu. To też jest jakaś strona bierna, czy jeszcze jakieś inne cudo, bo nie mogę rozgryźć na jakiej zasadzie skonstruowano to zdanie. Chodzi mi o początek zdania.

Having done my homework, I went out for a walk.
Otus
tomasso45 - Tego rodzaju konstrukcję (having done, having finished itp.), o ile się nie mylę, tłumaczymy jako "zrobiwszy", "skończywszy".

Pozdrawiam.
- 11 lat temu

zorija
Otus - Dziękuję. - 11 lat temu

having done to imiesłów uprzedni.Używamy do mówienia o czynności, która wydarzyła się przed inną. Tworzymy w ten sposób
having + III forma czasownika (past participle), na jez polski tłumaczone jako –wszy, -łszy:
Having done my homework I went out for a walk - Odrobiwszy zadanie domowe poszedłem na spacer
Having dressed, Karen left home. - Ubrawszy się, Karen wyszła z domu.
dania57
Otus - Bardzo fajne wyjaśnienie. Dziękuję. Hm, coś akceptacja odpowiedzi szwankuje. - 11 lat temu
quantum137 - Od około 2 lat można zaakceptować tylko dwie odpowiedzi. - 11 lat temu
Otus - O matko, dzięki za oświecenie. Ciekawe ile jeszcze takich tajemnic ma Etutor. :D Zamiast komunikatu o błędzie mogli po prostu napisać, że limit zaakceptowanych odpowiedzi wyczerpany. Lubia utrudniaż życie. - 11 lat temu
quantum137 - Ile jeszcze zmian? Tego nie wiem, mam teraz inne (ciekawsze) sprawy na głowie ale wciąż związane z angielskim, więc czasem zza krzaka coś tu nabazgrole hehe - 11 lat temu