pako Pracownik eTutor |
Martulinka |
pako - Budowa takiego systemu to bardzo duży koszt. W tej chwili większość użytkowników korzysta z kursu języka angielskiego i dlatego w pierwszej kolejności wprowadziliśmy automatyczne sprawdzanie dla tego języka. Moduł wciąż jest w fazie rozwojowej i jego rozwój dla języka angielskiego zajmie jeszcze przynajmniej kilka lat. Niemniej już teraz udostępniamy Wam efekty naszych prac - moduł wykrywa już dość dużo błędów i będzie pomocny dla osób początkujących.
-
11 lat temu
|
+2 |
atusia73 - cytat:"moduł wykrywa już dość dużo błędów i będzie pomocny dla osób początkujących"
"dość dużo" to pojęcie względne, a ta "wykrywalność" jest żenującej jakości.I jeśli to ma być pomocne dla początkujących, to bardzo im współczuję, jak się nauczą angielskiego na podstawie tego modułu. - 11 lat temu |
+5 |
Martulinka - Nie rozumiem, dlaczego dostałam minus. Za zwrócenie uwagi, że język niemiecki nie jest rozwijany?
:( - 11 lat temu |
+3 |
Martulinka - Zaz - nie mam dostępu do tego "czegoś" bo nie mam angielskiego abonamentu. Także dopóki inni użytkownicy nie opisali efektu, nie wiedziałam że to kaszana. Także przepraszam ;)
Atusia - dzięki :) - 11 lat temu |
+2 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
J | Janina21 |
atusia73 - Janinko, wiadomość byłaby fantastyczna, gdyby ta funcjonalność działała poprawnie. Zajrzałam jak to jest sprawdzane, porażka.
-
11 lat temu
|
+3 |
Janina21 - Oczywiście masz rację. Napisałam to nie sprawdzając wyników, a nie powinnam,
Pozdrawiam - 11 lat temu |
|
malgorzataaa |
Martulinka - Społeczność->Pytania i tam po prawej stronie pod listą najaktywniejszych forumowiczów
-
11 lat temu
|
+2 |
E | ewa159 |
atusia73 - A już się niektórzy (i ja też) zaczęli zachwycać. To trochę tak, jakby "robot" sprawdzał. Obawiam się, że tę "poprawkę" e-tutor będzie poprawiał i udoskonalał kolejne długie miesiące.
Tam są jeszcze lepsze "kwiatki". Aż mi się wierzyć nie chce, że e-tutor wprowadził taki "gniot". Żenada !!! - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+4 |
zaz2013 |
Janina21 - Już wyżej się tłumaczyłam, a pewności co do tego czy TY sprawdzisz moje prace też nie miałam. Wpadłeś tu jak burza i szybko "przeminąłeś z wiatrem".
Automat jest beznadziejny, za szybko sie ucieszyłam. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+1 |
ewa159 - Jestem pewna janino21, że zarówno Ty jak i wiele innych osób, które nie mogą się pogodzić z odejściem zaz2013 przyzna, iż całkowicie profesjonalne, gramatycznie poprawne, na najwyższym poziomie edukacyjnym poprawki i korekty gramatyczne ''użytkownika" zaz nie zastąpi żaden moduł.
-
11 lat temu
|
+1 |
zaz2013 - Ja cały czas tu jestem. Te osoby, które chcą to wiedzieć, wiedzą o tym. A jeśli chodzi o poprawianie prac - profesjonalnie, nie za pomocą jakiegoś dziwnego 'contraption' - coż, mógłbym poprawiać. Decyzja, jak zwykle, należy do eTutora.
-
11 lat temu
|
+5 |
A | atusia73 |
dzinga - Zgadza sie! Trzeba wykreslic cala "kupe smieci" zeby dotrzec do wlasciwego tekstu.
Chcialam jeszcze dodac, ze te automatyczne korekty zostaly równiez rozszerzone na j. niemiecki i jest to totalna klapa! Zdania poprawnie skonstruowane i napisane sa oznaczane jako "To zdanie ma zbyt dużo błędów pisowni lub jest napisane w innym języku." W tym momencie stworzenie poprawnego (wg korektora) tekstu w j. niemieckim graniczy z cudem. - 11 lat temu |
+1 |
zaz2013 - Tylko że nie ma dostępu do wypracowań. A tym samym nikt nie będzie poprawiał. Nawet w inny sposób, niż 'wstaw cytat'. :(
-
11 lat temu
|
+2 |
pako - Link do działu Wypracowania dostępny jest teraz w prawej kolumnie. Uznaliśmy za istotniejsze wyeskponowanie zakładek Kawiarnia i Znajomi, na które dotychczas nie było miejsca. Powinno to wpłynąć na zwiększenie liczby osób korzystających jednocześnie z Kawiarni.
-
11 lat temu
|
|
Martulinka |
pako - Komunikat w przypadku wypracowań niemieckich już się nie wyświetla.
Ponieważ liczba wypracowań publikowanych w module Wypracowania jest zbyt duża w stosunku do liczby członków społeczności sprawdzających prace, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie minimalnego progu punktów reputacji. Chcemy aby możliwość publikowania prac do sprawdzenia miały przede wszystkim osoby aktywnie udzielające się w dziale Społeczność. Punkty reputacji można zdobywać nie tylko pomagając innym w sprawach językowych (zarówno dla języka angielskiego, jak i niemieckiego), ale często także w sprawach technicznych czy prostych problemach związanych z nauką w serwisie. - 11 lat temu |
|
quantum137 |
pako - Właśnie taki system rozwijamy. To projekt na lata, niemniej już teraz udało się osiągnąć interesujące wyniki. Wierzymy że narzędzie będzie pomocne osobom początkującym, wskazując typowe błędy w przesyłanych tekstach. Z naszych analiz wynika, że narzędzie w obecnej wersji wykrywa około 50% spośród wszystkich błędów w bazie wypracowań (uwzględniając zarówno błędy pisowni, jak i błędy gramatyczne). Stopniowo odsetek ten będzie się zwiększał.
-
11 lat temu
zmieniany: 11 lat temu
|
+2 |
quantum137 - Przecież ten system nie jest w stanie wykrywać podstawowych błędów.
O sensie zdań nawet nie wspomnę... Pamiętajcie, że większość osób czyli waszych uczniów zapewne będzie akceptowało takie poprawki jako ostateczne. Ze względów dydaktycznych jest to złe posunięcie ale to tylko moja opinia. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+5 |
atusia73 - Napiszę to jeszcze raz, współczuję tym początkującym, którzy będą się uczyć wykorzystując ten moduł.
-
11 lat temu
|
+1 |
zaz2013 - To narzędzie również wykrywa "błędy", które błędami nie są i sugeruje poprawki na błędy właśnie. Ponadto to narzędzie nie rozumie kontekstu i składni. To największa chyba dotychczas porażka eTutora i naprawdę nie rozumiem z czego ekipa tutora się cieszy.
@pako Po raz drugi piszesz te same peany na temat tego gniota. Widocznie więcej argumentów nie ma. :) - 11 lat temu |
+3 |
atusia73 - Ekipa e-tutora się cieszy, czyli robi dobrą minę do złej gry. Przecież sami nie skrytykują tej "rewolucji", bo jak sądzę, kosztowała kupę forsy. Mam tylko nadzieję, że nie przełoży się to na wzrost opłat abonamentowych. A @pako to trochę współczuję, zostawili go na dyżurze, wpadł w oko cyklonu i musi coś odpowiadać. No cóż, taka praca. Niemniej jednak pozdrawiamy.
-
11 lat temu
|
+2 |
pako - Na tym etapie komputer nie jest w stanie zrozumieć sensu zdań, ani tym bardziej kontekstu. Niemniej jest wiele rodzajów błędów, takich jak np. użycie przedimków (rozróżnienie między "a" i "an"), z którymi radzi sobie bardzo dobrze. Komputer przez najbliższe lata nie będzie w stanie zastąpić człowieka, ale na pewno go trochę odciąży. Myślę że za jakiś czas w pracach publikowanych w dziale Wypracowania będzie znacznie mniej błędów, które wykrywa teraz automatyczny system - osoby piszące wypracowania nauczą się tych błędów unikać.
-
11 lat temu
|
+1 |
quantum137 - @pako
Jeśli ktoś się uczy języka obcego i ma w takim stopniu sprawdzaną pracę to lepiej jakby jej w ogóle nie miał sprawdzanej. Jak ma wtedy wyglądać NAUKA zagadnień gramatycznych bądź nauka czegokolwiek? Samochód który skręca w lewo zamiast w prawo (nawet jeśli zdarza się to raz na sto skrętów), to zły samochód. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+5 |
atusia73 - Ale za to jak napiszesz "an car" to Ci poprawi na "a car". I bardzo dużo się nauczysz :-) Bo przecież ranga tego błędu ("a" czy "an") jest olbrzymia. :-)
-
11 lat temu
|
|
zaz2013 - @pako
Z całym szacunkiem, ale czy Ty nie jesteś częścią tego cudownego programu do sprawdzania wypracowań? Bo tak samo nie rozumiesz kontekstu. Przeczytaj jeszcze raz to, co napisał quantum i co napisałem ja. Żaden tego typu program nie poprawi błędów, tak jak eTutor sobie to wyobraża. To jak zastępowanie profesjonalnego tłumaczenia translatorem google. W moim wypracowaniu ten program, którym się eTutor tak pyszni nie poprawił "I am out Poland" czy "My name's is Zaz." To co eTutor chce naprawdę przez to osiągnąć? Pozbyć się wszystkich użytkowników? Wtedy tym rewelacyjnym programem będziecie mogli sami sobie poprawiać wypracowania. - 11 lat temu |
+4 |
ewa159 - @pako
Powiedziałeś: " Komputer przez najbliższe lata nie będzie w stanie zastąpić człowieka, ale na pewno go trochę odciąży" Kogo odciąży? Może pracowników eTutor, bo użytkownikom, szczególnie początkującym namiesza. Argumenty "za" nie mają sensu i brak w nich logiki. Nie ten etap, nie ten czas. Zwróć uwagę na fakt, że głosy na nie płyną również ze strony użytkowników, którzy naprawdę wiedzą jak się pisze i mówi po angielsku. - 11 lat temu |
+2 |
zaz2013 - @ewa159
Dokładnie. Chociaż ten program nawet nie odciąży pracowników eTutora, bo do tej pory i tak nic nie robili w kwestii poprawiania prac użytkowników. Można by przypuszczać, że to świetne wyjście. eTutor nie musi nic robić, a błędy, które na pewno się pojawią zwali na komputer. Dziwi mnie to, że mimo tak gwałtownego sprzeciwu użytkowników, eTutor upiera się przy utrzymaniu czegoś, co wręcz przeczy idei nauki. Chyba że eTutorowi chodzi o to, żeby jak najwięcej zarobić jak najmniejszym kosztem. Głównie kosztem użytkowników. - 11 lat temu |
+4 |
K | Kardamon |
Kardamon - W przypadku frazy: a great time, potraktowało to oddzielnie, lecz a good fun odczytało jako całość. U mnie to jakoś nie najgorzej sprawdzało na tyle, ile się orientuję, sprawdziłam przy kilku tekstach.
-
11 lat temu
|
+1 |
t.linkowski |
malgorzataaa |
pako - Usługa płatnej opieki nauczyciela cieszyła się bardzo niewielkim zainteresowaniem, więc zdecydowaliśmy się wycofać ją z oferty, aby skupić się bardziej na rozwoju samej platformy.
-
11 lat temu
|
+1 |
atusia73 - No to skupcie się na tym rozwoju, bo wprowadzony moduł sprawdzania wypracowań na pewno nie jest rozwojem! To raczej jakiś eksperyment, który wprowadził niemałe zamieszanie i powodziową falę krytyki. Na poprawki czeka gramatyka, zdania bez nagrań itp ...
-
11 lat temu
|
+4 |
TopMan |
t.linkowski - Cytuję fragment odpowiedzi do powyższego tekstu:
> Informuję ponownie, że celem naszego systemu jest jedynie wspomaganie użytkowników w znajdowaniu błędów w swoich tekstach. Nasz system nie zastąpi całkowicie prawdziwego nauczyciela - jeśli ktokolwiek ma wobec tego systemu takie oczekiwania, może po prostu przestać się nim interesować... - 11 lat temu |
-2 |
TopMan - > jeśli ktokolwiek ma wobec tego systemu takie oczekiwania, może po prostu przestać się nim interesować...
Ja rowniez zacytuje co wczesniej napisalem: > Trudno sie tym nie interesowac, skoro wiele poprawnych gramatycznie prac zostalo opatrzonych w kompletnie niespojne, nielogiczne i absolutnie BLEDNE komentarze i poprawki Waszego innowacyjnego systemu. Prosze rowniez zauwazyc, iz odbywa sie to bez Naszej wyraznej aprobaty. Bedac uzytkownikami platnego kursu powinnismy miec mozliwosc wyboru i zaakceptowania checi korzystania z Waszych 'udogodnien'. - 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu |
+6 |
K | Kardamon |
t.linkowski - Ta funkcjonalność zostanie dopracowana (szczególnie treść tego komunikatu). Docelowo mają to być notatki językowe, które będą mogły pojawiać się nawet w przypadku poprawnego użycia, w celu zwrócenia uwagi użytkownika na różnice między często mylonymi frazami (np. "made from" i "made of" pojawia się przy dowolnym ich użyciu).
-
10 lat temu
|
+2 |
S | SiaraJr |
t.linkowski - Co do argumentu dotyczącego tłumaczenia Google - tłumaczenie zdań z jednego języka na drugi a korekta tekstów typu ESL (czyli "English as a Second Language") to dwie różne rzeczy.
Zainteresowanych modułem zapewniamy, że będzie się on stawał coraz lepszy, m.in. dzięki zgłaszanym przez Was sugestiom, na które liczymy (pojedynczym malkontentom zaś dziękujemy - jak już wspominałem, jeśli ktoś nie jest zainteresowany modułem, proszę go po prostu ignorować). PS. SiaraJr: proszę korzystać ze słownika ortograficznego (błędy ortograficzne: "niemożliwego", "zapewne"; mnóstwo błędów interpunkcyjnych: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629769). - 10 lat temu |
-1 |
SiaraJr - Skoro to dwie różne rzeczy, to z niecierpliwością oczekuje na ulepszenie tego modułu, bo po swoich testach jak i ludzi którzy wypowiadali się powyżej nie doszukałem się ani jednego pozytywnego komentarza.
PS. Nie skończyłem polonistyki, więc nie mam obowiązku sprawdzać błędów interpunkcyjnych czy ortograficznych skoro tekst został zrozumiany uważam, że jest czytelny. - 10 lat temu zmieniany: 10 lat temu |
+2 |
rupcio |
S | sharky1w |
Sprawdzenie wypracowania przez innych użytkowników
Który z tych dwóch kursów jest efektywniejszy zakładki diki czy poziomy A1 itd?
Wcześniej ilość publikowanych prac była tak duża, że szansa na to że dana praca zostanie sprawdzona była bardzo niewielka. Uznaliśmy że ograniczenie możliwości publikowania prac do sprawdzenia do osób które aktywnie udzielają się w ramach społeczności będzie najbardziej sprawiedliwym rozwiązaniem. - 11 lat temu
A ile trzeba dopłacić, żeby wypracowania sprawdzał nieżywy nauczyciel? Może taki, nieżyjący już, będzie tańszy? :))
- 11 lat temu
Jak żyję nie widziałem czegoś takiego, normalnie umarłem!
Teraz na tutorze będzie podział na dwie grupy nauczycieli:
żywych którzy są nieobecni i nieżywych obecnych, tzn. zawsze chętnych by sprawdzać pracę!
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu