ZALOGUJ SIĘ

----------Gerund - słabo objaśniony-------------

zmodyfikowany: 14 lat temu
W lekcji 61 gdzie mowa o (miedzyinnymi)"gerund" , e-tutor pisze :Gerund to czasownik z końcówką -ing znany jako rzeczownik odsłowny. Używa się go po takich czasownikach, jak np: i tutaj sa podane przykładowe czasowniki. Natomiast w przykładowych zdaniach poniżej wymienia uzycie "gerund" według trzech innych zasad, których nie wyjasnia ,cytuję:(trzy przykłady)

He's suspected OF killing eight men.
COMPLAINING about something doesn't change anything.
Let's GO skiing this weekend, please.

Jeśli ktos uczy się angielskiego od podstaw to ma niemałą zagadkę:). Dlaczego nie jest wyjaśnione że "gerund" używamy także:
a. pierwszy przykład - po przyimkach (at , of , on...)
b. drugi przykład - jako podmiot w zdaniu
c. trzeci przykład - po czasowniku "go" z niektórymi czynnościami?
Dziwne to trochę że jest powiedziane że po czasownikach i te sa tu wymienione choć nie wszystkie , a o reszcie nikt nie wspomnina za to są pokazane przykładowe zdania. Pozdrawiam serdecznie.

L
lepsi1

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Marzyciel
lepsi1 - Dzięki Mrzycielu:).Pozdrawiam serdecznie. - 14 lat temu

Ja znalazłam kolejny link odnośnie gerund. Mam nadzieję ze się komus przyda:
http://angielski.bajo.pl/1392,tworzenie,i,zastosowanie,formy,gerund.html
Ewa_G1967
lepsi1 - Dziękuję Ewa:). Na pewno się przyda , sama skorzystam:). Pozdrawiam cieplutko. - 14 lat temu
Ewa_G1967 - Podziwiam Twoją żądzę wiedzy;)) - 14 lat temu
lepsi1 - :)Dziękuję. Nie cierpię wkuwać na pamięć zdań. Muszę wiedzieć co z czego się wywodzi. Jak mam potem tego używać? Pozdrawiam cieplutko:) - 14 lat temu
Ewa_G1967 - W takim razie podziel się jak się uczysz skoro nie lubisz wkuwać zdań na pamięć??? - 14 lat temu
lepsi1 - :) Dobra. Czytam , czytam i jeszcze raz czytam. Najlepszy jest do tego internet. Otwierasz strona po stronie na ten sam temat i na każdej stronie piszą to samo.Jak się już naczytasz ze 20 razy tych samych czasowników na każdej stronie to , na mnie to działa , zapamiętuję. Tylko że ja lubię czytać:) - 14 lat temu