ZALOGUJ SIĘ

perdure - utrzymywać przy życiu?

zmodyfikowany: 13 lat temu
W diki nie występuje takie hasło jak "perdure", słownik ang-ang. http://www.yourdictionary.com/perdure tłumaczy to jako "to remain in existence" albo "to last permanently; endure". Czy można np. powiedzieć "A drip perdures a pacient"? Chodzi mi o kontekst tego słowa. Tłumaczeniue ang. jest dla mnie trochę nieprzejrzyste, proponuję poszerzyć diki o to hasło.
Pozdrawiam ;)
Y
Ysandra92

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Hejka

'Perdure' jest to bardzo ale to bardzo rzadko używane słowo.
Czy warto takie dodawać do diki, być może tak, ale na pewno razem z wyjaśnieniem i przykładowym zdaniem.

Synonimy perdure:
- abide/bide/endure/hold on/hold up/keep up/last/continue/persist/remain/run on

utrzymać kogoś przy życiu - keep sb alive

PS. pwn-oxford jeden z największych słowników polsko-angielskich nie ma słowa 'perdure' w bazie danych.

Pozdrawiam
quantum137
13 lat temuzmieniany: 13 lat temu
TLK - w Oxford Advanced Learner's Dictionary - też nie ma hasła perdure -:) - 13 lat temu

Bardzo dobrą odpowiedź postawił tu quantum, perdure jest w pewnym sensie synonimem słów przez niego wymienionych - choć raczej w znaczeniu "endure for a long time". Proszę zajrzeć np. tu: http://www.wordnik.com/words/perdure
Na dole pojawia się kilka przykładów użycia zwrotu. Używamy go - rzeczywiście jak pisze quantum - bardzo rzadko. W znaczeniu trwania, przetrwania na zawsze, na bardzo długo, trwanie przez stulecia, jak np. w zdaniu:
"bell music has perdured in Venice throughout five centuries"

Można też powiedzieć "do we perdure after death?" - chodzi oczywiście o trwanie wieczne jakiejś naszej cząstki - duszy? świadomości?

Jest też jeszcze jedna różnica między "endure" a "perdure", bardziej filozoficzna - endure to trwać, a perdure - mieć jakieś cechy, jakieś właściwości, czy też - części - które trwają wiecznie (czyli np. ciało endures a dusza - perdures).
e.lukasiewicz
quantum137 - Zamieściła Pani bardzo ciekawą odpowiedź, z pewnością się przyda również mi, pozdrawiam:) - 13 lat temu