podlasie1212 |
quantum137 |
podlasie1212 - Nie chodziło mi o odróżnienie pisowni tych czasów,tylko kiedy odróżnić Present Perfect od Present Perfect Continuous np.John poszedł do dentysty.W takim zdaniu nie wiem czy użyć Present Perfect czy Present Perfect Continuous.
-
13 lat temu
zmieniany: 13 lat temu
|
|
quantum137 - Twoje pytanie brzmi:
'Jak odróżnić czas Present Perfect od czasu Present Perfect Continuous?' a potem: 'Nie chodziło mi o odróżnienie pisowni tych czasów' Nic z tego nie rozumiem. - 13 lat temu |
|
quantum137 - 'John poszedł do dentysty.'
można przetłumaczyc w kilku czasach angielskich jesli o to Ci chodzi. Bez kontekstu to odradzam nauki czasów, zwłaszcza czasów Perfect. - 13 lat temu |
|
quantum137 - Nauka czasów musi odbywać się w kontekście.
BEZ kontekstu zdanie typu: Byłem we Francji [i nic więcej o tym pobycie nie wiem]. może zabrzmieć tak: I was in France. I have been to France. I had been to France. I had gone to France. ...i jeszcze kilka innych. - 13 lat temu |
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Bilberry |
A | agatha_83 |
L | lepsi1 |
Czy wszystkie czynności użyte w Present Perfect można wyrazić w Present Continuous lub na odwrót?
Tryby warunkowe 0, I - nie tylko Present Simple are Present Continuous, Present Perfect
"have been" - czy to konstrukcja jakiegoś angielskiego czasu ?
Czy to zdanie jest poprawne? prosze o podpowiedz
Present Continuous vs Present Perfect Continuous
Co oznacza zdania "The woman is lighting a candle with a match"? W jakim jest czasie?