ZALOGUJ SIĘ

Jak nie mieszać czasów w mówieniu?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Witam,

generalnie moim największym problemem jest mówienie. W ćwiczeniach gramatycznych z angielskimi czasami jest w miarę ok lecz kiedy mówię to strasznie je mieszam. Znacie może sposoby na wyeliminowanie tego problemu? Tak wiem, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć speaking ;) ale może oprócz tego ktoś zna jakieś efektywne sposoby.

pozdrawiam
B
Barcode
zorija - uważam,że sam sobie udzieliłeś najlepszej odpowiedzi.pozdrawiam - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

Myślę, że kolega prosi o konkretne porady, tego typu:
[ Wykładowca na studiach rzucał takie świetne porady. Mam nadzieję, że nie pomylę: ]
-- Opowiadając komuś o tym co się wydarzyło pierwsze zdanie rzuca się w Past Simple, określając czas, a potem leci się w Present Perfect --
Bardzo proszę o weryfikację bo kiedy to piszę jest późno i nie jestem pewien nawet logiczności własnych słów. :] Peace out.
Senaszel
zorija - masz na myśli -ja to nazywam "tryb narracyjny" -tu faktycznie miesza się czasy ,kiedy np. używasz sformułowań typu "kiedy szedłem ulicą,widziałem przejeżdżające samochody i zauważyłem,ktoś od dłuzszego czasu stał na ulicy,a przedtem skończył z kimś rozmawiać" brr- nawet nie usiłuję tego przetłumaczyć - ale na taką relację powinna być gruntowna wiedza -nie tylko teoretyczna, ale właśnie ćwiczona poprzez wkuwanie tego typu zdań oraz czytanie- bardzo często w książkach występują tego typu konstrukcje - 11 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.