Ewelina79 |
He needs a new haircut. = On powinien obciąć włosy.
She needs a new haircut. = Ona powinna obciąć włosy. (w znaczeniu - jej włosy wymagają obcięcia)
He needs to be more punctual. = On powinien być bardziej punktualny. (w znaczeniu - jego punktualność wymaga poprawy)
Do you need to go now? = Czy musisz iść teraz?
Does he need to go now? = Czy on musi iść teraz?
I don't need to go to the doctor. = Nie muszę iść do lekarza.
He doesn't need to go to the doctor. = On nie musi iść do lekarza.
John need not buy new glasses. = John nie musi kupować nowych okularów. (ale może jeśli chce)
Need I come again? = Muszę przyjść ponownie?
Konkretna sytuacja - need jako czasownik modalny | Ogólna sytuacja - need jako zwykły czasownik |
---|---|
You need not go shopping today. = Nie musisz iść dzisiaj na zakupy. Need I wear this dress today? = Czy muszę włożyć dziś tę sukienkę? |
You don't need to work on Sundays. = Nie musisz pracować w niedziele. |
Sara needn't have taken the keys. Her parents were home when she came back. = Sara nie musiała brać kluczy. Jej rodzice byli w domu, kiedy wróciła. (Sara zabrała klucze, ale okazało się to niepotrzebne.)
Sara didn't need to take the keys. Her parents were at home. = Sara nie musiała brać kluczy. Jej rodzice byli w domu. (W tym zdaniu nie wiemy, czy Sara wzięła klucze, ale wiemy, że nie musiała.)
I needn't have gone to the grocer's. I had a pizza in the fridge. = Nie musiałem iść do sklepu. Miałem pizzę w lodówce. (Poszedłem do sklepu, ale okazało się, że nie musiałem.)
I didn't need to go to the grocer's. I had plenty of food in the fridge. = Nie musiałem iść do sklepu. Miałem dużo jedzenia w lodówce. (Nie wiadomo, czy wizyta w sklepie miała miejsce. Wiadomo tylko, że nie była potrzebna.)
zaz2013 |
Ewelina79 - Fajnie wyjaśnione, lepiej niż w notatce z lekcji, uważam, że powinna być zmieniona żeby nie było takich wątpliwości.
-
11 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.