michal.molka |
B | blanche |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
T | tomhal |
michal.molka - Jeśli w zdaniu stosuje sie did to czasownik musi być w trybie bezokolicznika czyli "do" - nie może być "doing" - chyba, że jest to jakaś wyjątkowa sytuacja.
Właśnie chciałbym sie tego dowiedzieć. - 11 lat temu |
+1 |
S | suw74 |
grzegi44 - Własnie tak !
Wszystko zależy od kontekstu i sytuacji, oba pytania sa poprawne What were you doing last night? - w domyśle o czynności, działania wykonywane przez jakiś dłuższy czas (I was reading, writing, walking, dancing....) What did you do last night?" wykonane "nieciągłe" I read an article. I went to my girlfriend. - 11 lat temu |
+2 |
michal.molka - Czytam teorię zadawania pytań w czasie przeszłym i nie zgadzam sie na razie z Twoim stwierdzeniem
Teoria mówi: https://www.etutor.pl/lekcje/1033/14777/ że przy zadawaniu pytań ma sie pojawić did. Tu jest prosty przykład https://www.etutor.pl/lekcje/1033/14779/?action=setLearnedNow&lessonPageId=14778 do zadanego przeze mnie pytania, na dole strony: "Did you do your homework?" Pytanie tłumaczy sie: czy zrobiłeś Twoja prace domowa? Moje pytanie w tym watku jest bardzo podobne wiec dlatego przez analogie pasuje mi tłumaczenie: "What did you do last night?" - nawet tak samo tłumaczy google translate. Jeśli jesteś pewien swojej wersji to wytłumacz dlaczego jest w pytaniu were a nie did. - 11 lat temu |
|
tralfaz |
michal.molka - Jeśli jednak w zdaniu ma sie pojawić "doing" jako tłumaczenie "robiłeś" a nie "zrobiłeś" to czy nie wystarczy powiedzieć "What did you doing last night?"
-
11 lat temu
|
|
tralfaz - @michal.molka - nie, nie można :) Pytanie byłoby niepoprawne gramatycznie. Bo jaki w nim czas byłby użyty? Ni to Past Simple, ni żaden Continous.
To tak samo jak w czasach teraźniejszych. Jak chcesz zapytać "Co robisz?" to nie możesz po angielsku powiedzieć "What do you doing?", tylko "What are you doing?". Wynika to z różnicy w konstrukcji czasów Present Simple i Continous. Porób parę ćwiczeń z tych czasów, a powinno być ci łatwiej wyczuć kiedy jaki czas używamy. Pozdro! - 11 lat temu |
+2 |
michal.molka |