? | Gość |
HandicapGuy |
TopMan - Przeciez to zalezy od czasu i sytacji.
Jesli siedzisz z kims przd komputerem to zapytasz go: Have you seen... Jesli bedzie to rozlozone w czasie (kilka dni temu) lub zdanie jest w Past Simple zapytasz did you see... - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
? | Gość |
L | lepsi1 |
Gość - Lepsi! bardzo Ci dziękuję za wyrazisty i klarowny przykład-właśnie o to mi chodziło!Pozdrawiam cieplutko.M
-
14 lat temu
|
|
Gość - oczywiście że się spodobał:)-naprawdę świetny przykład po którym jestem w stanie wyczuć różnicę i ewentualnie uniknąć błędu w wypowiedzi!dziękuję!:)powiedz mi tylko czy jest taka fajna książka z dialogami wyjaśniającymi gramatykę czy sama to ułożyłaś?
-
14 lat temu
zmieniany: 14 lat temu
|
|
TopMan - Plus ode mnie, przyda sie wszystkim, ktorzy wciaz nie widza roznicy pomiedzy tymi dwoma czasami.
Nie zawsze jest to takie proste. W taki wlasnie sposob powinna byc tlumaczona gramatyka przez etutor. Czekamy do maja i zobaczymy ten progress. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu |
|
lepsi1 - Już dawno znalazłam ten dialog w necie. Dużo myszkowałam (nadal myszkuję) kiedy miałam problem z Present Perfect:)Madziu dzięki za plusik:)I masz racje e-tutor słabo tłumaczy gramatykę.Pozdrawiam:)
-
14 lat temu
|
|
Gość - Lepsi!rzeczywiście, szperając po necie można natrafić na cenne "perełki":)oczywiście od drugiej Magdy też plus-jakże by inaczej-za taką POMOC nie ma innej opcji:)!
-
14 lat temu
|
|
Gość - to miło:)dziękuję:)oczywiście na pewno nieraz skorzystam z Twojej rady i pomocy:)
-
14 lat temu
|
|
HandicapGuy |
lepsi1 - Did you see Scream 4 ( past simple ) - oznacza że film był wyświetlany na ekranach kin lecz już nie jest wyświetlany.
Have you seen Scream 4 ( present perfect ) - oznacza że film jest wyświetlany teraz i można go obejrzeć. Pozdrawiam. - 14 lat temu |
|
HandicapGuy - ale ktoś może powiedzieć 'did you see Scream 4 last night?' mimo że dzisiaj też jest w kinach...
-
14 lat temu
|
|
lepsi1 - No sam pomyśl , jesli użyje określenia "last night" to bedzie to znaczyło czynność przeszłą która miała miejsce w okreslonym punkcie w przeszłości która się zakończyła. Więc użyje "did" które pasuje do czasu przeszłego , dokonanego.
-
14 lat temu
|
-1 |
L | lepsi1 |
Aplikacja mobilna - zainstaluj i ucz się offline