ZALOGUJ SIĘ

Czas przyszły

zmodyfikowany: 14 lat temu
Witam:) Czy zamiast "We will go with you" możemy napisać "We are going with you" ? (Jeśli nie, to dlaczego?)
Z
zygla86

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 4

Hej

Nie możesz napisać ''We are go with you.'' bo to jest błędne.
Najbliższa konstrukcja to 'We are going with you.' i oznacza mniej więcej to samo co 'We will go with you.'

Myślę, że jeśli to zapamiętasz to będzie ok, oszczędzę Ci szczegółów w różnicy 'will vs going to' bo jesteś pewnie na poziomie A1, więc wszystko w swoim czasie.

Pozdrawiam serdecznie
quantum137
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu

We are to go with you in an hour.
We are to prepare this document ASAP.
Czy to zdania poprawnie wyrazaja przyszlosc?
TopMan
quantum137 - To bardzo formalny styl Myszula. - 14 lat temu

O ile mi wiadomo, zdania Myszuli sa poprawne, jesli maja wyrazac narzucona powinnosc, niekoniecznie jednak przyszlosc.
M
Megan273
TopMan - No widzisz w tym problem, ze o ile pamietam to byl rozdzial z wyrazaniem przyszlosci.
Nie bede sie upierac poki nie sprawdze.
- 14 lat temu
Megan273 - Tu sie zaczyna:
https://www.etutor.pl/nauka/?id=3653
Nie wstawilabym tego, do dzialu o przyszlosci osobiscie, tylko do modals z should czy ought to.
- 14 lat temu

Znalazlam xero:
Wyrazanie przyszlosci za pomoca konstrukcji z "be going to", "be to", "be about to".
...
Konstrukcja z "be to" + bezokolicznik
Przyszlosc w jezyku angielskim mozna wyrazac rowniez za pomoca konstrukcji z "be to" + bezokolicznik np.:

She is to be married next week.

Nalezy zauwazyc, ze w przypadku gdy uzyte zostana formy Past Simple czasownika be, wtedy cala konstrukcja bedzie sie odnosic do PRZESZLOSCI a nie przyszlosci.

He was to come some time ago.

Reszty nie bede przepisywac.
Najwazniejsze pytanie jakie mnie dreczy to:

Czy ta konstrukcja jest czesto uzywana, czy raczej sporadycznie.

Pozdrawiam
TopMan
Megan273 - IMHO sporadycznie i w sytuacjach formalnych. Nie spotkalam sie z ta forma w jezyku potocznym, no moze gdzies na zebraniu w pracy, kiedy ustala sie action plan(someone is to do this/ somebody else is to do that). - 14 lat temu
TopMan - W porzadku.
- 14 lat temu