ZALOGUJ SIĘ

dlaczego tak to się pisze ten czasownikiem "to be''?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
D
dpiasecki
wacek6713 - Sformułuj to pytanie jakoś mądrzej, bo nie wiem o co chodzi. - 12 lat temu
askawska - ani ja :) - 12 lat temu
Ewa-Sally - Ćwiczenie ma w nazwie 'The verb "be"...', a w poleceniu jest 'Uzupełnij luki czasownikiem "to be" w odpowiedniej formie.'
Zgaduję, że autorowi chodziło po co tam jest "to" i dlaczego raz jest a raz nie ma.
I prawdę mówiąc, ja bym nie umiała tego wyjaśnić inaczej niż "bo tak".
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
ipon - Ewa-Sally Twoje odpowiedzi są przewspaniałe ,takie jasne i wyczerpujące treść pytania.Różnie się ma natomiast z samymi pytaniami.Są czasami bardzo zdawkowe,czasami pytający ma ogromną potrzebę uzyskania odpowiedzi a jak takową dostaje to milknie i nie wiesz zadowolony czy nie?Ja osobiście z ogromną satysfakcją czytam Twoje odpowiedzi ,bardzo wzbogacają moją wiedzę.Pozdrawiam :) - 12 lat temu
wacek6713 - Myślę że trzeba mieć cierpliwość... ja czasami nie mam. - 12 lat temu
Ewa-Sally - ipon - och, zarumieniłam się ;)
wacek - z cierpliwością u mnie też różnie, w celu jej trenowania rozwiązuję mnóstwo sudoku, ;) ale czasem się przydaje moja dociekliwość i intuicja. :)
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
Tez_ja -
Ewo, pytający jest pewno początkującym uczniem i pyta. Wypadałoby mu więc odpowiedzieć tak jak się należy. Nie każdy z uczących się tu miał styczność z angielskim w szkole a wiadomości z tutejszych lekcji są podane trochę "połowicznie". Trzeba sobie doszukać wyjaśnień w książkach, internecie i właśnie na tym forum. Nie mąćmy pytającym w głowach. Przecież jest wyjaśnienie dlaczego "to" pojawia się przed czasownikiem: mówi ono,że ten czasownik jest w bezokoliczniku. Bez tego "to" nie wiedzielibyśmy z jaką formą gramatyczną mamy do czynienia. Z "to be" może nie, ale weźmy inny często używany czasownik:'have": "To have" znaczy mieć, a już "have (bez to) jest odmianą tego bezokolicznika (mam...
- 12 lat temu
Ewa-Sally - Dobra. Tez_ja: 1) Gdzie dokładnie widzisz to wyjaśnienie ze słowem 'bezokolicznik'? 2) Diki w obie strony podaje być=be. Bez 'to'. Każdy normalny słownik podaje czasowniki w bezokoliczniku. 3) Może nie zauważyłeś/łaś, ale ja w ogóle nie odpowiadałam autorowi pytania, tylko zamiast niego próbowałam przeformułować toż pytanie. Ramka na odpowiedź jest cały czas wolna - może czeka na ciebie. Ale nie pisz o 'have', tylko uzasadnij, dlaczego 'być' raz jest z 'to', a raz bez. (PS. Nie miałam angielskiego w szkole.) :)
- 12 lat temu
Tez_ja -
Wpisz sobie w google: "bezokolicznik w angielskim" i zobaczysz odpowiedź (np. "W języku angielskim tworzymy formę bezokolicznika, poprzedzając czasownik słówkiem „to”, np.: „to do” (‘robić’), „to love” (‘kochać’), „to run” (‘biec’)"). Też nie miałam angielskiego w szkole.
- 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.