M | miskovic |
Ewelina79 |
msonika - Algorytm powtórek nie jest tu w żaden sposób wyjaśniony. Niedawno zaczęłam w większym stopniu korzystać z etutora. Program jest fajny, ale system powtórek jest zniechęcający. W supermemo jest opisany algorytm powtórek w ten sposób, że 1wsza powtórka jest następnego dnia, druga za tydzień, trzecia za miesiąc a potem chyba po pół roku. A tu po wprowadzeniu sporej ilości słów część z nich przeskoczyła mi od razu do powtórki za 1,2,3,czy 4 tygodnie. Pierwsza powtórka za 4 tygodnie? To chyba przesada. Nie wiem czy tak długo będę pamiętała nowo nauczone słowo.
-
11 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
? | Gość |
DAD - Jak też wpisywałem tylko brakujący element. Później doszedłem do tego, że widząc element który doskonale znam, wciskałem enter bez udzielania odpowiedzi.
W końcu przecież znam odpowiedź. Doszło do tego, że nawet przy małej pomyłce, mówie sobie że przeciez wiem jak sie to pisze, a "tylko" się pomyliłem. Niestety oszukuje sam siebie. Walcze z tym aby tak nie robić, ale robie to z uwagi na czas jaki mi to zajmuje. Błędne koło... - 12 lat temu |
+1 |
Gość - Też próbowałem różnie, ale ostatecznie doszedłem do wniosku że nie warto się oszukiwać i każdy błąd uznaję za błąd. Nie warto dopuszczać do zbyt dużej ilości powtórek bo wtedy chcąc wszystkie powtórki wykonać trzeba częściowo błędy tolerować itd.
-
12 lat temu
|
+1 |
Ewelina79 - Co masz na myśli mówiąc, że nie warto dopuszczać do zbyt dużej ilości powtórek?
-
12 lat temu
|
|
Gość - Jeżeli zbyt dużo słówek się nie zna, to powtórek w kolejnych dniach nie ubywa lecz przybywa. Mając 200-300 powtórek w miarę szybko można je powtórzyć. Natomiast mając już 800-1000 powtórek wymaga to dużo więcej czasu i zaczyna to być uciążliwe. Był czas że miałem już ok. 6000 zaległych powtórek. Z tak dużo ilością powtórek nauka przestała być przyjemnością. Doszło do tego że zresetowałem wyniki nauki i zacząłem od zera.
Pozdrawiam. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
|
Ewelina79 - Masz rację, też uważam, że zbyt duża ilość powtórek nie jest dobra, a wręcz zniechęcająca do nauki. Uważam, że nie jest to efektywna nauka. Ale ja teraz tak mam, że powtórek mam ok. 100 dziennie i chciałabym dalej robić lekcje na bieżąco, ale czasem się wstrzymuję, bo będę miała więcej powtórek więc skupiam się na powtórkach i jak się ich robi mniej, to znowu przerabiam jakąś lekcję. Jak dla mnie to 70 powtórek dziennie jest ok. Nie znam innego lepszego sposobu na naukę tu.
-
12 lat temu
zmieniany: 12 lat temu
|
|
Gość - Bardzo słusznie. Ja mam chyba więcej czasu, ponieważ jestem już na emeryturze i dlatego przyjąłem normę powtórek 200-300.
Pozdrawiam. - 12 lat temu |
|
M | miskovic |
Gość - Słówka oceniane na 4 będą stopniowo pojawiały się coraz rzadziej, trochę cierpliwości. A częstotliwość powtórek mam ustawioną na normalny.
Pozdrawiam. - 12 lat temu |
|
Ewelina79 - Dokładnie tak jak pisze sskorupski - trochę cierpliwości, algorytm działa jak trzeba :) 400 słów na dzień? Podziwiam :)
-
12 lat temu
|
|
chinyere - hmmm... a ile razy powtarzales dane slowko ze przeszlo juz na za miesiac? ja mam ustawiona rzadka czestotliwosc a i tak slowka ktore zaznacze na 4 pojawiaja sie za kilka dni, dopiero jak powtorze je poprawnie 4-5 razy to przejda az tak daleko... jezeli przy czestej czestotliwosci slowko przeszlo u Ciebie az na nastepny miesiac to gwarantuje Ci ze je pamietasz :)
-
12 lat temu
|
+2 |
Jak dodać większą liczbę słówek do powtórek?
Powtórki - czy po zaliczeniu powtórki na dany dzień mogę do niej wrócić w przyszłości?
Dlaczego te same słowa lub zwroty pojawiają się w Powtórkach co kilka dni?
Jak na eTutorze można powtarzać tylko nie zapamiętane wyrazy?
Dlaczego słówka nie pojawiają się w powtórkach dzień po dodaniu?