ZALOGUJ SIĘ

Jak na eTutorze można powtarzać tylko nie zapamiętane wyrazy?

11 lat temuostatnia aktywność: 11 lat temu
Chciałabym móc powtarzać w powtórkach tylko nie zapamiętane wyrazy.

Działam w następujący sposób: robiąc lekcje dodaję słowa do powtórek oprócz nich w powtórkach mam słówka do powtórki zaplanowane na dziś z poprzednich lekcji + słówka, które są w powtórkach z poprzednich lekcji które jeszcze do końca nie opanowałam.

Dziś aby wykonać wszystkie powtórki muszę ,,przejść'' przez 1.słówka dodane dziś + 2.słówka zaplanowane przez system z poprzednich lekcji + 3.słówka z którymi mam największy problem.

Wczoraj przeszłam przez pkt 1 i 2 i pozostały słówka z pkt.3, powtórzyłam je raz bo nie miałam już więcej siły :)

A teraz do meritum - czy jest jakiś sposób aby nie musieć przechodzić przez etap 1 i 2 a mieć etap 3 aby móc go powtarzać?
S
seneka

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 3

Zobacz w zakładce ćwiczenia - moje testy. Tam też tworzy się baza ale jest inaczej segregowana. Może Ci to pomoże.
D
Diana84

Znane wyrazy należy usuwać z powtórek. Na dole sekcji modułu powtórki mamy przyciski: NIE PAMIĘTAM, SLABO, DOBRZE i ŚWIETNIE. Jest jeszcze dodatkowy przycisk USUN. Używamy go tylko wtedy gdy jesteśmy absolutnie pewni, że znamy dany wyraz. Wtedy jest on usuwany z systemu powtórek. Oczywiście jest opcja przywracania usuniętego wyrazu. Znajomość wyrazu jest rzeczą względną. Przeczytałem gdzieś, że zapominamy ok. 10-15 procent nauczonych wyrazów.
A
arturlatoch
quantum137 - Moje zdanie jest takie, że słów nie powinniśmy usuwać, na forum jest o tym kilka wątków, warto je odszukać.
Piszesz:
> Używamy go tylko wtedy gdy jesteśmy absolutnie pewni, że znamy dany wyraz.
nastepnie czytamy
> Znajomość wyrazu jest rzeczą względną.
To jak to w końcu według ciebie jest?
- 11 lat temu zmieniany: 11 lat temu

Dzięki za odpowiedzi, ale trochę poszukałam i znalazłam rozwiązanie. Może także komuś się przyda. Można powtórzyć tylko wszystkie wyrazy oznaczone jako ,, nie pamiętam'' i ,,słabo'' . Wchodzimy - profil- ustawienia- trudne wyrazy ( z młoteczkiem) i tam można mieć listę (w zależności od zaznaczonej opcji) wszystkie wyrazy które od początku nauki oznaczaliśmy nie pamiętam lub słabo
S
seneka
Ewa-Sally - Przy dużej liczbie nowych słów można też skorzystać z opcji "podziel powtórki" i zrobić grupy np. 10-wyrazowe. Wtedy te 10 elementów się miele do skutku, aż zostaną ocenione na 3, i dopiero wtedy przechodzi się do następnej dziesiątki. Ostatnio to stosuję, w grupach po 20 albo 30.
Młoteczek u mnie nie zdaje egzaminu, bo przez 2 lata się nazbierało za dużo słów, a ja tych ocenionych na 1 i 2 w zwykłych powtórkach nie zostawiam, tylko mielę do oporu.
- 11 lat temu
grzegi44 - >Wchodzimy - profil- ustawienia- trudne wyrazy ( z młoteczkiem) i tam można mieć listę (w zależności od >zaznaczonej opcji)
u mnie ta opcja jest w menu głównym "Słówka" po kliknięci pojawia sie lista ostatnio powtarzanych trudnych (samoocena 1 lub 2) z wyborem z dwóch tygodni lub wszystkich
- 11 lat temu