B | barwa.jesienna |
maddie1819 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
angnew1 |
barwa.jesienna - Ja też robię powtórki codziennie. To jest założenie tego programu, jego podstawa. Przerobiłam w ten sposób poziomy od A1 do B1. Uznałam, że jak na B1 moje możliwości praktyczne są słabe. Nie mówię płynnie, zwyczajnie leżę na całej linii. Poza tym słownictwo mam w miarę opanowane, gramę też. Rozbieżność między teorią a praktyką. Przerabiam drugi raz B1, którego uczyłam się już w ub. roku. Te same ćwiczenia, czytanki, słownictwo. Jestem w połowie i chyba go skończę, ale zastanawiam się czy to nie strata czasu.
Dziękuję za wypowiedzi :) - 12 lat temu |
+1 |
quantum137 |
barwa.jesienna - Dziękuję :)
Jakoś mi się nie udało trafić na podobny temat. Sugerujesz, że wszytko już na forum napisano i mam się nie wyrywać z pytaniem? ;) Czyli ograniczając się do tego słownictwa i tej gramatyki, które już jakoś tam znam i na tym materiale ćwicząc, powinnam do przodu ruszyć. Jestem na dobrej drodze :) - 12 lat temu |
+1 |
quantum137 - > Sugerujesz, że wszytko już na forum napisano i mam się nie wyrywać z pytaniem?
eeeeee ja napisałem: > ... wiele już zostało powiedziane... Lepiej opanować doskonale postawy, niż po łebkach wszystko:) Pytaj, pytaj! - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
barwa.jesienna - Jako tako daję radę z tłumaczeniem na polski :) Naprawdę dziękuję za radę Tobie i tym, którzy odpowiedzieli na moje pytanie. Pomogliście mi przekonać się, że to co robię teraz jest właściwe, że nie powinnam patrzeć na powtórzenie poziomu jak na dreptanie w miejscu.
-
12 lat temu
|
+3 |
DanioF |
quantum137 - Co w przypadku gdy następny poziom opiera się na poprzednim?
Wracamy utrwalić... nie? - 12 lat temu |
+3 |
? | Gość |
barwa.jesienna - Być może. Do powtórek, poza listami lekcyjnymi dodałam drugie tyle własnych elementów, w tym sporo zdań, które stały się utrapieniem (niespecjalnie mi się przydały, kiedy się ustnie wypowiadałam).
Trudno to ocenić. Wydaje mi się, że gdy dłużej się uczymy, jest więcej materiału, częściej coś się zapomni. System powtórkowy pilnuje, żeby nam przypomnieć. I będzie przypominał również wtedy, gdy będziemy uczyć się następnej partii materiału. Łatwo takie sprawy wyregulować przez dodawanie mniejszych partii materiału i ćwiczenie trudnych elementów przy pomocy testów. Chyba przydałyby się testy na zakończenie poziomu. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+2 |
V | Vanilkah |
barwa.jesienna - Właśnie wróciłam do nauki języka, który dawno temu porzuciłam. Tak ja Ty angielskiego, ja także zaczynam uczyć się tamtego języka od początku. Na razie mnie śmieszy, jakich prostych rzeczy się uczę. Założę się, że po przerobieniu paru początkowych lekcji już mi do śmiechu nie będzie;)
-
12 lat temu
|
+1 |
mceo |
barwa.jesienna - No właśnie, ta motywacja. Uczucie, że niczego nowego się nie uczę, potrafi rzeczywiście przytłoczyć (trochę nowych słówek dodaję, inaczej nie byłabym sobą).
Dziękuję za wypowiedź :) Rozwiązanie, które proponujesz to chyba najlepsze wyjście, jeżeli się ma poczucie, że należałoby swoją wiedzę ugruntować. Tak doradziłabym przyjacielowi, gdyby pytał, chociaż sama obrałam inną drogę. Łatwiejsza nauka zajmuje mniej czasu, ten wolny miałam poświęcić na lekturę, podcasty, filmy. I ta część mojego planu nie wyszła. - 12 lat temu |
+1 |
? | Gość |
sofronov |
barwa.jesienna - Na eTutorze nie da się odpuścić powtórek - chyba, żeby je przeklikać na 4;), ale tylko siebie można tak oszukać. Nie zrobisz powtórek w jednym dniu - czekają na Ciebie w następnym. Czasem potrafią człowieka nieźle zgnębić, wiem coś o tym.
Walcz z nimi dzielnie, trzymam kciuki :) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+2 |
chcę się uczyc angielskiego od podstaw z przetłumaczeniem co dany wyraz oznacza
Dziękuję i pozdrawiam :) - 12 lat temu