bird |
zorija |
bird - Dzięki. O BBC oczywiście słyszałam, ale jakoś nie przyjrzałam się bliżej stacjom radiowym (a teraz pobuszowałam i widzę, że są ciekawe i na żywo). To chyba dlatego, że jak ktoś umieszczał link do BBC to właśnie z podcastami ;) Poznaję teraz Radio 4 i World Service - I like it very much!
Podaję link do wszystkich stacji, jakby ktoś chciał skorzystać: http://www.bbc.co.uk/radio/#stations - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+2 |
bird - Przy okazji dowiedziałam się, że uczę się odmiany angielskiego zwanej "BBC English" :)
http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/bbc-english - 12 lat temu |
+1 |
Mo-Li - Middle-class, hehe, to mi przypomina coś, co wyczytałam w książce "Watching the English":
ci z niższych klas wycinają ze słów spółgłoski, a ci z wyższych - samogłoski. Quote: <A handkerchief in working-class speech is "'ankercheef", but in upper-class pronounciation becomes "hnkrchf"> :D - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu |
+1 |
Mo-Li - Niestety nie miałam nigdy przyjemności rozmawiać z żadnym lordem :) to nie wiem.
A książkę polecam, zawiera dużo ciekawych obserwacji. - 12 lat temu |
|
bird - Mam przykład, że nawet należący do upper-class mówi w "BBC English" - to Sir Attenborough, który pracuje dla... BBC ;)
-
12 lat temu
|
|
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
DAD |
hilbert |
zorija |
kingamusic - Też słucham czasem tej stacji radiowej, ale jeszcze nie orientuję się w nadawanych przez nią audycjach.
-
12 lat temu
|
|
mceo - Dzięki za rekomendację Neila Gaimana , jestem w połowie 1 odcinka... świetnie się słucha przed snem :)
-
12 lat temu
|
+1 |
zorija - prawda,że świetne? Poza tym aktorzy bardzo wyrażnie mówią a i efekty dżwiękowe są kapitalne- jest to zupełnie inne niż podcasty i audiobooki czytane przez jedną osobę.
-
12 lat temu
|
+1 |
mceo - Pobudzają wyobraźnię - to fakt. Na razie spodobała mi się naburmuszona narzeczona, ciekawa jestem co będzie dalej ;)
-
12 lat temu
|
+1 |