ZALOGUJ SIĘ

Czemu "a moment" ?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Witam w moich powtórkach ostatnio pojawił się zwrot "Do you have a moment?" - co znaczy chyba każdy wie :), ale nie w tym rzecz, mianowicie dlaczego przed rzeczownikiem "moment" stoi przedimek "a"? Jak na mój rozum jest to rzeczownik nie policzalny, no bo ile to jest np 5 chwil? Ma ktoś jakieś propozycję jak to wytłumaczyć? :)
M
misiulinius

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

> Do you have a moment?
Jest jak najbardziej poprawne, natomiast:
(*) Do you have moment?
brzmi bardzo dziwnie i nie potrafię podać sytuacji, w której bym tak powiedział.

> ...no bo ile to jest np 5 chwil?
5 chwil to 5 krótkich okresów itp.:)

W sumie to tyle, rzeczownik moment jest policzalny (w zdecydowanej większości przypadków).

Pozdro:)
quantum137
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu
DAD - Tak troche OT, ale pamiętam z komiksu Tytus, Romek i A'tomek ze chwila = 3 momenty ;) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
misiulinius - > ...no bo ile to jest np 5 chwil?
> ...5 chwil to 5 krótkich okresów itp.:)

No tak trochę ciężko sobie to wyobrazić, no ale fakt policzyć je możemy :). Dzięki wielkie za pomoc :)
- 12 lat temu
quantum137 - > No tak trochę ciężko sobie to wyobrazić
Dlaczego?:)
- 12 lat temu
voio - Jeśli przyjmiesz, że chwila = moment, to łatwiej Ci to będzie przyjąć do wiadomości. Mówimy przecież: "Najbardziej pamiętam dwa momenty z mojego życia." i wtedy wszystko jest naturalne, a moment jest jak najbardziej policzalny (; - 12 lat temu

Według mnie przed moment stawiamy "a" ponieważ jest to rzeczownik policzalny - ma liczbę mnogą "moments" np. nice moments.
Tak jak stawiamy "a" przed walk (spacer).
mceo
12 lat temuzmieniany: 12 lat temu