ZALOGUJ SIĘ

czy przed datą nie używamy on tak jak wyżej ?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
on 12 th December ?
P
PiotrKawa
Ewelina79 - Używamy, „on” poprzedza przede wszystkim nazwy dni tygodni i daty.
http://www.angielski.edu.pl/przyimki/przyimki_-_czas_202.html
- 12 lat temu
PiotrKawa - My birthday is 12th December..... dlaczego tutaj nie ma przedimka on przed 12 th..??? - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Dużo by pisać, więc w skrócie:
"on" używamy przed konkretną datą, "in" przed niepełną.
Przedimki przed datami używamy, by określić, że coś się wydarzyło danego dnia, np.
I was born on 12th December 2000, ale
I was born in 2000.
Zdanie podane w przykładzie nie określa żadnego zdarzenia więc nie ma przedimka, byłby np. gdyby powiedzieć:
"I celebrate my birthday on 12th December".
wacek6713
PiotrKawa - Zdanie podane w przykładzie dla mnie określa konkretne zdarzenie ...moje urodziny :))) jest to konkretna data, mało tego każdy ma urodziny tylko raz w roku :)).
Jest dla mnie trudne do zrozumienia semantyka tych zdań i zastosowania tego przedimka:
My birthday in 12th December 2000 i I celebrate my birthday on 12th December. W drugim zdaniu podkreślam tylko że ..obchodzę urodziny...natomiast w obu przypadkach jest to ta sama data-ten sam przedział czasowy, jedyny i niepowtarzalny w innym dniu tego samego roku :))
- 12 lat temu
wacek6713 - Nie unoś się, bo nie ma o co. Nie jedyny i niepowtarzalny ,bo powtarza się co roku!
A jak ci nie odpowiada moje wytłumaczenie, to daj mi minus i poproś o pomoc kogoś innego!
- 12 lat temu
PiotrKawa - ja się nie unoszę, mało tego jestem wdzięczny za próbę wyjaśnienia, ale ja jestem "tough guy" i sie nie poddaję ... czekam na lepsze wytłumaczenie.. :)) - 12 lat temu
futbolowa - Dzień Twojego urodzenia to jakaś konkretna data. Jakbyś mówił którego dnia się urodziłeś, dałbyś "on". Ale tutaj mówisz ogólnie o tym, kiedy MASZ urodziny, a nie kiedy się urodziłeś ;) Nie wiem jak prościej wytłumaczyć to, co logicznie wyłożył już Wacek... - 12 lat temu
PiotrKawa - czyli jeśli będę dyplomatycznie chciał Cię podpytać kiedy masz urodziny to w jęz. angielskim zapytam bez przedimka on, natomiast jeśli będę chciał złośliwie zwrócić uwagę że jesteś atrakcyjna kobietą, ale masz już "swoje lata" to dodam on :)) ??? - 12 lat temu
PiotrKawa - do futbolowa : gdybym zwracał się " moje urodziny obchodzę załóżmy 20 marca ..bez podania roku to ok, ale gdy jest to zdanie zakończone pełna datą czyli rokiem to czy nie uważasz że jest to akcent na konkretna datę ??? - 12 lat temu
futbolowa - Ale w podanym przykładzie nie było konkretnej daty ;) Nie powiesz, że obchodzisz urodziny 12 grudnia któregośtam roku, bo obchodzisz je co roku. Jeżeli mówiłbyś o konkretnym dniu, w którym się urodziłeś - wtedy tak, dajesz "on". - 12 lat temu
wacek6713 - Futbolowa, Ty to masz cierpliwość! - 12 lat temu
futbolowa - :D Nie mam! - 12 lat temu
PiotrKawa - Oj masz :)) - 12 lat temu

quantum137