![]() | wacek6713 |
PiotrKawa - Zdanie podane w przykładzie dla mnie określa konkretne zdarzenie ...moje urodziny :))) jest to konkretna data, mało tego każdy ma urodziny tylko raz w roku :)).
Jest dla mnie trudne do zrozumienia semantyka tych zdań i zastosowania tego przedimka: My birthday in 12th December 2000 i I celebrate my birthday on 12th December. W drugim zdaniu podkreślam tylko że ..obchodzę urodziny...natomiast w obu przypadkach jest to ta sama data-ten sam przedział czasowy, jedyny i niepowtarzalny w innym dniu tego samego roku :)) - 12 lat temu |
|
wacek6713 - Nie unoś się, bo nie ma o co. Nie jedyny i niepowtarzalny ,bo powtarza się co roku!
A jak ci nie odpowiada moje wytłumaczenie, to daj mi minus i poproś o pomoc kogoś innego! - 12 lat temu |
-1 |
PiotrKawa - ja się nie unoszę, mało tego jestem wdzięczny za próbę wyjaśnienia, ale ja jestem "tough guy" i sie nie poddaję ... czekam na lepsze wytłumaczenie.. :))
-
12 lat temu
|
+1 |
futbolowa - Dzień Twojego urodzenia to jakaś konkretna data. Jakbyś mówił którego dnia się urodziłeś, dałbyś "on". Ale tutaj mówisz ogólnie o tym, kiedy MASZ urodziny, a nie kiedy się urodziłeś ;) Nie wiem jak prościej wytłumaczyć to, co logicznie wyłożył już Wacek...
-
12 lat temu
|
|
PiotrKawa - czyli jeśli będę dyplomatycznie chciał Cię podpytać kiedy masz urodziny to w jęz. angielskim zapytam bez przedimka on, natomiast jeśli będę chciał złośliwie zwrócić uwagę że jesteś atrakcyjna kobietą, ale masz już "swoje lata" to dodam on :)) ???
-
12 lat temu
|
-1 |
PiotrKawa - do futbolowa : gdybym zwracał się " moje urodziny obchodzę załóżmy 20 marca ..bez podania roku to ok, ale gdy jest to zdanie zakończone pełna datą czyli rokiem to czy nie uważasz że jest to akcent na konkretna datę ???
-
12 lat temu
|
|
futbolowa - Ale w podanym przykładzie nie było konkretnej daty ;) Nie powiesz, że obchodzisz urodziny 12 grudnia któregośtam roku, bo obchodzisz je co roku. Jeżeli mówiłbyś o konkretnym dniu, w którym się urodziłeś - wtedy tak, dajesz "on".
-
12 lat temu
|
+1 |
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.
![]() | quantum137 |
Jaka jest róznica miedzy tymi zdaniami. POMOCY
Czy można powiedzieć "Poland there is in the central Europe"?
http://www.angielski.edu.pl/przyimki/przyimki_-_czas_202.html - 12 lat temu