ZALOGUJ SIĘ

Jestem zaskoczony! Czy słówko "believe" jest tu właściwe?

zmodyfikowany: 12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
W lekcji 94 mamy pytanie sprawdzające, na które trzeba odpowiedzić true / false:
"Sara believed that the gallery was giving something away for free."
Wg mnie tak postawione pytanie sugeruje, iż Sara wyłącznie wierzyła (przypuszczała), że coś jest rozdawane za darmo. W tekście mamy zaś Sara podaje 2 możliwe powody zgromadzenia się ludzi:
"Either they're admiring some masterpiece we haven't seen yet or the gallery is giving something away for free. Let's go and see what it is."

Reasumując, czy nie lepiej byłoby użyć słów "suggested" lub "suppose" zamiast "believe", aby pytanie było bardziej klarowne?
drumstick

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 1

"believe" można użyć w znaczeniu: to think that something is true or possible, although you are not completely certain (oxf.dict.) np.‘Where does she come from?’ ‘Spain, I believe.’ (sądzę,uważam)- a więc nie tylko "pewny,przekonany "
zorija
drumstick - To ja wiem, ale nie przeczytałaś dokładnie mojej wątpliwości. Moje pytanie dotyczy subtelnej sytuacji, gdy wyraźnie widać, że ktoś snuje domysły, podając kilka możliwych wytłumaczeń sytuacji - czy wtedy nie lepiej użyć "suppose", "suggest". - 12 lat temu
Kardamon - Można tak i tak. Ale widziałam słowo "believe" używane właściwie jako synonim "suppose", "suggest", a nawet "think", co znaczy, że można sobie wybrać, jakie słowo zostanie zastosowane w tej sytuacji/ w tym kontekście. Po prostu po bliższym przyjrzeniu się okazuje, że słowo "believe" ma więcej znaczeń niż tylko "wierzyć". - 12 lat temu

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.