ZALOGUJ SIĘ

Czy zastosowanie rzeczowników watch and clock dobrze ilustruje zasadę tworzenia liczby mnogiej przez dodanie -es?

12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Watch and clock- to dwa różne rzeczowniki, do tworzenia liczby mnogiej tych rzeczowników stosujemy dwie różne zasady: watch-wotches i clock-clocks. Czy zastosowanie tych rzeczowników w przykładach nie wymaga korekty?
alutka54

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 2

Wkradła Ci się mała pomyłka, nie wotches - tylko - watches. Generalnie jest tak, że tworzac liczbę mnogą rzeczowników posługujemy się końcówkami -s, es. Są oczywiście wyjątki, o których jestem przekonany, że wiesz jak np. child - children, czy one person - people. W przypadku takim jak np "watch" nateralnie dodajemy końcówkę "es" ponieważ ciężko byłoby wymówić "watchs". Nie rozumiem za bardzo o co chodzi w Twoim pytaniu o te korekty??
P
PiotrProniewicz
piter_c - person - persons :) - 12 lat temu
askawska - A podręczniki szkolne uparcie: person - people :) - 12 lat temu
piter_c - Jakiś czas temu mój nauczyciel, Anglik, zwrócił mi uwagę, abym nie nadużywał słowa person w życiu codziennym, ponieważ brzmi ono zbyt formalnie. - 12 lat temu
piter_c - Tu jest dość ciekawy artykuł, który wydaje się wyczerpywać ten temat:
http://www.worldwidewords.org/articles/people.htm
- 12 lat temu
askawska - Fajne - ciekawe i przydatne. To naprawdę wiele tłumaczy. Dzięki. :) - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu

TAK - poza literówką (watches), myślę, że masz rację. Nie jest to zbyt logiczne, że "watch" zilustrowano przykładem tylko w l.poj., a "clocks" tylko w l.mn., skoro wszystkie inne wyrazy w linkowanych przez Ciebie slajdach są i w l.poj. i w l.mn.
Proponuję zgłosić autorom strony sugestię dokonania poprawek - poprzez kliknięcie napisu "zgłoś błąd" (drobnymi literami na dole strony).

Pozdrawiam
askawska