Odnośnie pracy w Anglii. Załóżmy, że wchodzę do sklepu w Londynie...
zmodyfikowany: 12 lat temuostatnia aktywność: 12 lat temu
Załóżmy, że wchodzę do sklepu w Londynie i chcę zapytać, czy mogę zostawić swoje CV odnośnie pracy w tym sklepie. Chcę po prostu ubiegać się o pracę np. w sklepie z ciuchami, restauracji itd.
Po polsku: Czy mogę zostawić tu swoje CV odnośnie pracy?
Po angielsku: ???
Ktoś wie? Proszę o odpowiedź.
Załóżmy, że wchodzę do sklepu w Londynie i chcę zapytać, czy mogę zostawić swoje CV odnośnie pracy w tym sklepie. Chcę po prostu ubiegać się o pracę np. w sklepie z ciuchami, restauracji itd.
Po polsku: Czy mogę zostawić tu swoje CV odnośnie pracy?
Po angielsku: ???
Ktoś wie? Proszę o odpowiedź.
+ jako polonistka pouczę większość, bo to popularny błąd, spotykany nawet w literaturze:
"odnośnie" użyte bez "do" nie ma racji bytu. Zawsze odnosimy się do czegoś, więc polecam mówić/pisać poprawnie "odnośnie do ..." :) - 12 lat temu
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają. " - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
Przepraszam, że to piszę.
- 12 lat temu
To dobra okazja, aby na forum poświęconym nauce języka zwrócić uwagę na coś, na co być może nikt inny nie zwróciłby uwagi. Gwarantuję, że dzięki tej sytuacji część osób czytających wątek będzie wyczulona na ten błąd :) Czy to coś złego? - 12 lat temu
Być może osoba zadająca to pytanie jest zadowolona z błyskotliwych odpowiedzi. Ja nie byłabym. - 12 lat temu
Nie mam zamiaru niczego ciągnąć i nic więcej nie dodam.
- 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
Myślę, że ogonki jednak można sobie darować, sam je gubię hehe, niezłą mam wymówkę co?:D;) - 12 lat temu
Esterko, w porządku. - 12 lat temu
Za łamanie zasad karć a będzie z tego korzyść dla wszystkich.
Z tym "odnośnie + zawsze do" to sam byłem zdziwiony bo jakbym miał napisać coś z tymi słowami, np. "Odnośnie tego tematu..." wcale bym nie pomyslał, że jest źle. - 12 lat temu
Mnie też ktoś kiedyś wytłumaczył, że "bynajmniej" to nie "przynajmniej", że "ilość" to nie to samo, co "liczba" itd. O tym "odnośnie do" dowiedziałam się jakoś na czwartym roku studiów od jednej mądrej kobiety, która poprawiała i studentów, i swoich kolegów po fachu. Zawsze doceniam każde zwrócenie uwagi, bo dzięki temu wciąż się uczę. Nie pieklę się o to, gdy na blogu ktoś zwróci mi uwagę, że "wpierw" jest nieeleganckie, a "kilkukrotnie" poloniście nie przystoi ;) O to w życiu chodzi, by ktoś pomagał nam w poszerzaniu wiedzy i stawaniu się lepszym. - 12 lat temu
pozdrawiam;) - 12 lat temu
To z niecierpliwością czekam na ten wątek :) - 12 lat temu
Okej, w takim razie jutro przywitamy dzień nowym wątkiem, kiedy opracuję jakąś koncepcję ODNOŚNIE DO tego, jak miałby on wyglądać :))) - 12 lat temu
136 książek do wczoraj, daje średnią 1 książkę na 2,1 dnia.
Przy 10 miesiącach czytania non stop, wydaje się to być mało wiarygodne. To tak od siebie dodam :) Gdzie inne obowiązki, zajęcia, przyjemności?
Nie mam podstaw aby Ci przecież nie wierzyć :) Są różne metody szybkiego czytania i w sumie... może masz takie zdolności. - 12 lat temu
Ty to jeszcze recenzujesz???
Szacun... serio.
.....
W ciągu w 2 miesięcy zakupiłem siedem nowych książek i tylko jedną przeczytałem. Wkurza mnie to strasznie i za każdym razem sobie obiecuję że już nie kupię nic, dopóki nie nadrobię zaległości. Niestety u mnie tak nie działa :(
Ja po pracy po prostu nie mam już siły, robię angielski i klikam na www. Czytanie po nocy mnie już męczy. Nadrabiam za to audiobookami, których słucham podczas jazdy samochodem. - 12 lat temu zmieniany: 12 lat temu
Wykup dostęp, aby dodać komentarz.