ZALOGUJ SIĘ

Trust I seek and I find in you - czas przeszły?

14 lat temu
Trust I seek and I find in you
Szukałem zaufania i znalazłem je w Tobie

nie powinno być sought i found?

Wiem, że piosenki rządzą się własnymi prawami. Jednak czy normalnie jakbym chciał powiedzieć dziewczynie "Szukałem zaufania i znalazłem je w Tobie" to nie powinienem powiedzieć tak "I sought a trust and I found it in you" ?
ryan

Wykup dostęp, aby dodać komentarz.

Odpowiedzi: 5

Rzeczywiście, jeśli chciałby Pan tak powiedzieć dziewczynie powinno to wyglądać tak:

I sought trust and I found it in you.
paulina_r

Ja zastanawiam się tak całkiem gramatycznie nad zastosowaniem Past Perfect Continuous /coś trwało zanim coś się wydarzyło/

I had been seeking trust and I found it in you.
Z
zenstef

To którego czasu użyłby native?

Pewnie gdyby podkreślić okres, w którym szukałem zaufania użycie Past Perfect Continuous było jeszcze bardziej wskazane jak proponuje Zenstef.

I had been seeking trust for my whole life and I found it in you

a czy mógłbym powiedzieć też tak (Present Perfect Continuous) ?

I have been seeking trust for my whole life and I find it now in you
ryan
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu
paulina_r - Myślę, że bez problemu może Pan użyć tutaj czasu Present Perfect Continuous, jednak w tym wypadku zdanie wyglądałoby tak: I have been seeking trust for my whole life and I've found it now in you. - 14 lat temu zmieniany: 14 lat temu
ryan - faktycznie ;) - 14 lat temu
emeronique - Po PP następuje czas przeszły. Dlatego uważam,że ostatnie zdanie jest niepoprawne.
Przetłumacz sobie to zdanie:
'szukałem zaufania przez całe moje życie i znajduję je teraz w tobie'
- bardziej poprawnie brzmiałoby 'szukałem zaufania przez całe moje życie i znalazłem je w tobie'
- 14 lat temu

A mnie zastanawia w tym zdaniu cos zupelnie innego: dlaczego uzyto "find", a nie "found"? Moze Wam, zaawansowanym, to pytanie wyda sie glupie, ale... kto pyta - nie bladzi, podobno :)
F
foos
ryan - Podobno piosenki rzadza sie wlasnymi prawami i czesto mozna w nich znalezc zdania, ktore normalnie nie sa poprawne ;) - 14 lat temu
quantum137 - Nauka gramatyki z piosenek to jeden z szybszych, może najszybszy sposób by się gramatyki angielskiej źle nauczyć.
Piosenki mają być fajne, melodyjne i czadowe = slang, rym i break DA rulez!
- 14 lat temu
foos - I wszystko jasne :) - 14 lat temu

Jako, że temat odżył wcisnę też swoje 3 grosze:

Trust I sought and (I) found it in you. [a bit old-fashioned][drugie 'I' mi tu za bardzo nie pasuje melodyjnie, można je ominąć, można też je użyć jak komuś pasuje]

Trust I sought and found it in thee. [definitely old-fashioned]

example:
http://www.youtube.com/watch?v=d2i1mQahs2c&feature=related

Pozdro!
quantum137
14 lat temuzmieniany: 14 lat temu